NEW YORK TIMES TVRDI: Sve se desilo kako je bilo napisano, Izrael je za Hamasov smrtonosni plan znao više od godinu

Izraelski zvaničnici saznali su za Hamasov borbeni plan za teroristički napad 7. oktobra više od godinu prije nego što se dogodio, pokazuju dokumenti.

Međutim, izraelski vojni i obavještajni zvaničnici odbacili su plan, smatrajući ga preteškim za provedbu za Hamas.

Dokument na 40 stranica

Dokument od otprilike 40 stranica, koji su izraelske vlasti nazvale kodnim nazivom “Jerihonski zid”, ocrtavao je, tačku po tačku, upravo onakvu razornu akciju koja je dovela do smrti oko 1.200 ljudi, navodi The New York Times.

Dokument, u koji je Times imao uvid, nije definirao datum napada,. Međutim, opisao je metodičnost akcije, osmišljene kako bi se srušile izraelske utvrde oko Pojasa Gaze, zauzeli izraelski gradovi i napale ključne vojne baze.

Hamas je slijedio nacrt sa šokantnom preciznošću.

Dokument je obuhvatio raketnu paljbu na početku napada, bespilotne letjelice koje bi onesposobile sigurnosne kamere i automatizirane mitraljeze duž granice, te masovni upad naoružanih boraca u Izrael na paraglajderima, motorima i pješice – sve to dogodilo se 7. oktobra.

Plan je također uključivao detalje o lokaciji i veličini izraelskih vojnih snaga, komunikacijskim čvorištima i drugim osjetljivim informacijama.

To izaziva pitanja kako je Hamas prikupljao svoje obavještajne podatke i je li bilo curenja informacija unutar izraelskog sigurnosnog establišmenta.

Mogli spriječiti napad

Dokument je kružio među izraelskim vojnim i obavještajnim čelnicima. Međutim, stručnjaci su utvrdili da je napad te razmjere i ambicije bio izvan mogućnosti ove palestinske militantne grupe.

Nije jasno jesu li premijer Izraela Benjamin Netanyahu ili drugi najviši politički čelnici također vidjeli dokument.

Prošle godine, nedugo nakon što je dokument dobijen, predstavnici izraelske vojne divizije za Gazu, koja je odgovorna za odbranu granice s Gazom, rekli su da su Hamasove namjere nejasne.

“Još nije moguće utvrditi je li plan u potpunosti prihvaćen i kako će se manifestirati”, stoji u vojnoj procjeni koju je pregledao Times.

Zatim, u julu, samo tri mjeseca prije napada, iskusni analitičar iz Jedinice 8200, izraelske obavještajne agencije, upozorio je da je Hamas proveo intenzivnu cjelodnevnu obuku koja se činila slična onome što je zacrtano u dokumentu.

Zvaničnici privatno priznaju da je kojim slučajem vojska ozbiljno shvatila ova upozorenja i preusmjerila značajna pojačanja na jug, gdje je Hamas napao, Izrael mogao otupjeti napade ili ih možda čak spriječiti.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas