NIHAD OMEROVIĆ O SASTANKU U KONJICU: U Dodiku je nešto proključalo nakon govora Ademovića, stigao je do zida

Sastanak vladajuće petorke u Konjicu i sve ono što je uslijedilo nakon njega u vidu odluka OHR-a užarilo je političku atmosferu u BiH.

Naime, nakon burnog sastanka u Konjicu, na kojem su lideri stranaka pokušali razgovarati o neustavnom djelovanju Milorada Dodika atmosfera je bila napeta i na rubu incidenta, a dan nakon toga Christian Schmidt iskoristio je bonske ovlasti da zaustavi i kriminalizira Dodikove nasrtaje na državu.

Sve to je dovelo do političke drame čiji je nastavak teško predvidiv.

Nihad Omerović bio je član delegacije NiP-a na sastanku u Konjicu i za Raport je ispričao nove detalje.

“Podijeljena su mišljenja o samim namjerama i onome šta se trebalo desiti. Imajući u vidu odgovornost koju smo preuzeli formiranjen koalicionog bloka, s obzirom na kulminaciju problema – izveden je državni udar u pokušaju, bilo je neophodno sjesti i razgovarati. Mene je iznenadila, mada sam učestvovao na bezbroj sastanaka, ta doza surovosti”, ističe na početku Omerović.

Kaže da je sastankom predsjedavao predsjendik SDP-a Nermin Nikšić koji je održao korektan govor.

“Onda je govorio i Konaković. Održavala se ta doza tolerancije, sve do istupa Kemala Ademovića. Njegov istup je bio korektan, govorio je pomirljivim tonom, sasvim trezveno i smislu spuštanja tenzija. On je rekao da je su odluke NSRS crvena linija i da se ne može razgovarati o drugim temama dok se to ne riješi. Nakon tog korektnog govora, ne znam šta je tad proključalo u Miloradu Dodiku, on je nasrnuo na ličnost gospodina Ademovića. I u referiranju Ademovića došlo je do te kobne psovke, kada su uzavrela strasti i svi su bili na nogama. Sekunda je dijelila od velikog incidenta koji nikome ne bi bio od koristi”, ističe Omerović.

Ipak, kaže da je njegova ocjena da se moralo sjesti.

“Moralo se sjesti i dati do znanja da niti smo slijepi niti naivni. Da hoćemo da gradimo i radimo, ali da je ovo što je urađeno u NSRS crvena linija preko koje nećemo preći. Ja sam nakon Ademovića napustio sastanak, a obratio sam se prije toga nadljudskim naporima smirujući emocije u sebi. Pokušao sam da apelujem, ne vrijeđajući nikoga”, ističe Omerović u izjavi za Raport.

Kaže da je rekao na sastanku da se ne može razgovarati ni o čemu drugom od Ustavnog suda BiH.

“Bilo je delegirano bezbroj tema, ali mi smo svi smatrali da Ustavni sud mora biti tema i da NSRS mora povući sporne zakone. Ne možemo razgovarati o drugim temama kada se ugrožava temelj BiH”, navodi on.

A sve ono što se desilo poslije, nije bilo slučajno, ističe Omerović.

“Sve ovo što se dešava dešava se u kontinuitetu. Ništa se ne dešava slučajno, same odluke visokog predstavnika nisu došle slučajno. Mi smo očekivali da budu primjerenije ovom kritičnom trenutku. Međutim i ovo što je donio je sasvim dovoljno i predstavlja ispit pravosudnim institucijama. Dati su svi neophodni elementi pravosudnim institucijama da svakoga onoga ko udara na Ustav BiH da se može sankcionirati i procesuirati”, navodi on.

On komentira i to što Dodik uporno govori da treba usvojiti 14 prioriteta koje je EU stavila pred BiH, ali ipak je pitanje kako će funkcionirati koalicija.

“Vidjet ćemo da li će doći do povlačenja tog političkog bloka iz institucija i to u ova dva-tri dana jer imamo sjednice komisija i Parlamenta. Ono što sam ja mogao zaključiti, poznato je da Dodik ima problem finansija, da je alarmantna ekonomska situacija u RS, ali stalo mu je da se usvoje ti evropski zakoni poserbno onaj koji se tiče Ustavnog suda i stranih sudija. Ali mi nismo naivni. Znamo šta bi to značilo u ovoj situaciju. To ne dolazi u obzir u ovoj situaciji. Svi smo iz Trojke bili jednoglasni da nema zakona o Ustavnom sudu do rješavanja ostalih pitanja prije svega stavljanje van snage donešenih odluka NSRS kojima se pokušan državni udar i rušenje ustavnog poretka”, navodi Omerović.

Pitanje je šta su idući Dodikovi potezi, posebno kada se uzmu u obzir njegove kontradiktorne izjave.

“Mogli ste vidjeti način medijskih istupa gospodina Dodika prije Konjica i posebno onaj s Kozare. Nema one energičnosti, nema onog fanatizma u onoj mjeri jučer na Kozari posljedično nakon odluka OHR-a. On je priželjkivao da odluke budu radikalnije, da im se da alat u ruke kako bi on personalno ispao žrtva, kvazipatriota za srpstvo iako su stvari obrnute. Te odluke Schmidta nisu mu odgovarale i onda je morao pustiti taj ispuhani balon o referendumu o statutu RS. Mislim da je to već dovođenje do zida, da pored svih onih ispuhanih balona. I u finansijskom i političkom smisli politika Milorada Dodika došla je do zida. Ipak, moramo biti svjesni, da određene odluke ne donosi sam, nego da ih mora izvršavati po nalogu Moskve. Mi moramo sad biti mudri, moramo biti strpljivi, ne donositi emotivne odluke, ne dozvoliti nasjedanje na provokacije onih kojih žele da nas predstava kao destruktivni faktor”, ističe Omerović.

Na kraju, on je prokomentirao i poteze Dragana Čovića koji je prvi put jasno osudio poteze entiteta RS. Okreće li se Čović od Dodika?

“Dragan Čović je iskusan, inteligentan i mudar političar. Vide se pokušaji Dodika da korištenjem različitih metoda da pridobije na svoju stranu Čovića. Na samom tom sastanku djelovanje Čovića je bilo neutralno. Pomirljivog karaktera. On je istakao potrebu donošenja Izbornog zakona, ali ne mogu reći da je pružio na bilo koji način podršku za poteze NSRS. Tu je dao negativnu ocjenu i tokom sastanka njegovo djelovanje je bilo umurijućeg karaktera i da se počnu rješavati nagomilani problemi. Njemu je stalo, s obzirom na to da je Borjana Krišto na čelu Vijeća ministara, da se napravi neki vidljiv rezultat i promjene, jer će EK u septembru vršiti presjek urađenih stvari koje je EU nametnula kao prioritete”, zaključio je Omerović za Raport.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas