NIJE DEPORTOVAN IZ RS: Schmidt danas bio u Banjaluci

Kristijan Šmit danas je bio u Banjaluci gdje se sastao sa banjalučkim biskupom Franjom Komaricom. Šmit nije uhapšen ni deportovan.

OHR je na svom tviter nalogu objavilo kako je Visoki predstavnik u BiH posjetio Banjaluku gdje se sastao sa biskupom banjalučkim Franjom Komaricom. Naveli su da su Komarica i Šmit razgovarali o više tema.

Milorad Dodik je ranije najavio da će Kristijan Šmit biti protjeran iz Republike Srpske ukoliko se nađe na teritoriji Republike Srpske. Kako sa za takve prijetnje ne postoji pravno ni zakonsko utemeljenje Dodik je nekoliko dana promijenio priču najavljujući da će Šmita jajima gađati nezadovoljni građani. Na kraju je Dodik rekao kako ne postoje uslovi za siguran dolazak Kristijana Šmita u Banjaluku. Od zabrane ulaska u Republiku Srpsku došlo se do toga da je Dodik Šmitu zabranio ulazak u republičke institucije.

Kristijan Šmit je dolazak u Banjaluku najavio 12. septembra ali je od posjete Banjaluci odustao. Kasnije je rekao da “su za njega bile pripremljene barikade” i da nije želio da učestvuje u Dodikovim igrama.

On je trebalo da se sastane sa potpredsjednikom Srpske Ćamilom Durakovićem. Traćio je sastanke i sa opozicionom liderima u Srpskoj li su oni odbili da se sastanu sa Šmitom uz obrazloženje da ne ćele da budu dio igre Dodika i Šmita.

Kristijan Šmit je prije nekoliko dana izjavio da su opozicioni lideri od njega tražili da ukloni Dodika sa političke scene. Takvu izjavu osudili su predstvnici opoziciji u Republici Srpskoj.

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas