NIJE PITANJE KAKO JE ZILDŽIĆ DOBIO ISKAZNICU, NEGO KO JE JOŠ IMA: OSA je imala poseban štampač, ali u cijeloj priči ima problem

Foto: Fena

S obzirom na to da je Osmica bio poznat kao privatni obavještajaca SDA odnosno porodice Izetbegović i da je sumnjičen za brojne zloupotrebe Agencije nije pitanje kako je Zildžić dobio iskaznicu nego ko je još ima?

To što SDA-ov jurišnik Salko Zildžić nije u Srbiji optužen da je kao ‘agent’ OSA-e pokušao, bez najave, ući u drugu državu, ne umanjuje skandal koji je izazvao.

On je prije nekoliko dana uhapšen na Graničnom prijelazu Bajina Bašta prilikom ulaska u Srbiju. Njega je srbijanska policija sprovela nakon što su mu u automobilu pronašli pištolj marke Valter i 15 metaka za koji je imao dozvolu, ali po zakonima Srbije nije ga mogao prenijeti preko granice.

No, u detaljnom pretresu Zildžiću su pronašli i počasni bedž OSA-e te iskaznicu bh. tajne službe.

Kako je Raport već potvrdio sudija za prethodni postupak suda u Užicu Zoran Milinković to nije dio spisa po kojem se tereti Zildžić kojem je već određen jednomjesečni pritvor.

No, ipak, postavlja se pitanje kako je Zildžić dobio počasni bedž i iskaznicu OSA-e kada nije uposlenik ove agencije.

Iz Tužilaštva BiH za Raport su potvrdili da će zatražiti informacije o dodjeljivanju iskaznica OSA-e, no prema informacijama Raporta, postoji jedan problem.

No, krenimo redom.

Pravilnik OSA-e nalaže da iskaznicu OSA-e može imati samo uposlenik OSA-e. I niko drugi.

Ipak, i ranije se pokazalo da su iskaznicu OSA imali čudni i sumnjivi likovi poput Denisa Stojnića. I Stojnić je, kao i Zildžić, imao bliske odnose sa bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem. Zanimljivo je da su se i u ranijim poriodima, pod vlašću SDA, pojavljivale iskaznice tajnih službi kod notornih kriminalaca. Tako je Zijad Turković imao iskaznicu AID-a, a uz Službu tada su bili i drugi ‘crnohronikaši’ kao što su Ismet Bajramović i Ramiz Delalić.

OSA je, odnosno njen bivši direktor Osmica, pod brojnim istragama zbog zloupotreba, a sad će se vjerovatno intezivirati zbog novog skandala.

Prema našim informacijama, OSA je još prije više od 10 godina kupila poseban aparat na kojem su se štampale iskaznice OSA-e. To je urađeno upravo iz razloga kako bi se spriječile zloupotrebe i kako bi se mogući falsifikati odmah uočili.

No, ono što je problem jeste da je sad teško utvrditi koliko je iskaznica ‘odštampao’ Osmica i kome ih je sve dijelio mimo Pravilnika agencije.

Kako saznajemo, iz Tužilaštva BiH su već ranije tražili Pravilnik i ostalu dokumentaciju OSA-e koja se odnosi na ovu problematiku upravo zbog slučaja Denisa Stojnića.

No, kako nam tvrde sagovornici, u OSA-i nije vođena zvanična evidencija o izdavanju iskaznica pa je pitanje kako ih sad sve pronaći.

S obzirom na to da je Osmica bio poznat kao privatni obavještajac SDA odnosno porodice Izetbegović i da je sumnjičen za brojne zloupotrebe Agencije (zbog čega je završio i na crnoj listi SAD) nije pitanje kako je Zildžić dobio iskaznicu nego ko je još ima?

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas