NIKŠIĆ: Pronašli smo ‘tamić’ materijala o kriminalu u agenciji koja treba da upravlja oduzetom imovinom

Foto: Raport

Lideri stranaka Trojke održali su press-konferenciju. Kako je i najaviljeno, oni su govorili o kriminalu SDA direktora, posebno onom iz Autocesta FBiH i Elektroprivrede BiH.

Prvi se obratio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, on je prvo govorio o radu vlasti koju Trojka čini.

“Koncept Trojke je jasan od ranije i mi ne odustajemo od njega. Svjesni smo da u situaciji gdje se godinama nije ništa dešavalo na EU putu, da se nisu usvajali zakoni i gdje su bile blokade, da je lakše tuk na utuk, poručivati kroz medije jedni drugima iz udobnih kabineta. Od toga građani ništa ne bi imali.

Naše opredjeljenje je da smo svjesni odgovornosti, u vlast smo ušli ne da bi blokirali nego da bi rješavali stvari i radili na evropskoj perspektivi”, rekao je Nikšić.

“Svaki put uoči sastanka se postavlja pitanje zašto, kako, gdje, ali na kraju kada dođu rezultati imamo neku satisfakciju. Nema razloga za euforiju, likovanje. Krajnji cilj je da građani osjete perspektivu i da BiH bude članica EU”, rekao je lider SDP-a i premijer FBiH.

On je rekao da se usvajaju evropski zakoni koji su godinama bili u ladici.

“Ovakve politike razgovora dakle daju rezultate. Daleko smo od konačno ciljam ali put do svakog cilja mora biti prvi korak”, naveo je on.

Govoreći o Federaciji BiH, Nikšić je rekao da se sve odluke donose jednoglasno.

“Imamo energetske zakone, zakon o civilnim žrtvama rata. To je ogroman iskorak. Pred nama je konačno usvajanje fiskalnih zakona kojima ćemo rasteretiti privredu, tu je i minimalna plaća. To je sve u pripremi. Taj set zakona bi trebao na sljedećoj sjednici biti završen”, naveo je on.

Govoreći o borbi protiv korupcije, on je kazao da je ključno formiranje federalnog USKOK-a.

“Pokušavamo da nađemo i riješimo prostor za posebni odjel Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda. Već sad imamo saznanja i vidjeli smo, dokumentujemo to i šaljemo FUP-u na provjeru”, naveo je on.

On je dao primjer kriminala u Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

“Tamo smo našli haos. To se dokumentuje i bit će predato nadležnim organima. Ima materijala jedan ‘tamić’. Da vidite kako se upravljalo imovinom koja je oduzeta ljudima koji su optuženi za krivična djela”, rekao je Nikšić.

On je rekao da Trojka nikome neće suditi, ali da želi dokumentovati sve sumnjivo i predati nadležnim organima.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas