NIKŠIĆ: SDA je doživjela amneziju od kako je otišla u opoziciju, postaju opozicija državi

Foto: Screenshot

Nas optužuju kako smo mi dali četvrtog delegata SNSD-u, što je potpuna neistina. Oni su, ustvari, dali četvrtog delegata i HDZ-u i SNSD-u u prošlom mandatu

Nakon što je imenovan za premijera Federacije BiH, prva posjeta Nermina Nikšića bila je Mostarskom sajmu, a prije dva dana otvorio je Sajam u Gradačcu.

Ekonomija, privreda i razvoj najavljeni su kao jedni od prioriteta njegovog rada, odnosno, rada Vlade. No, da li, ipak, dominiraju političke teme, uslovljene ponajprije stavovima Milorada Dodika. Kako Trojka balansira između sistemskih rješenja ekonomskog razvoja, zaštite ustava, poboljšanja životnog standarda s ultimativnim zahtjevima iz RS-a? Je li Dragan Čović optimističan ili realan? Da bi vlast dobro radila, potrebna je i jaka opozicija. Da li SDA kvalitetno obavlja tu ulogu? Šta je do sada urađeno, a šta tek treba da bude.

Saradnju na državnom nivou, kako prenosi federalna.ba, ocijenio je teškom i vrlo zahtjevnom, ali, ističe, da kada ostvarite određeni rezultat i određene pomake – to se isplati. “Smatram da politika razgovora i kompromisa nema alternativu. Ovaj iskorak koji smo napravili pokazuje da se to isplati”, podvukao je Nikšić.

Dodao je kako nije lako trpjeti pritiske i napade, ali da kad razgovarate onda možete i nešto dogovoriti.

“Nakon agende koju nam je dala Evropska unija ovo su prvi zakoni koji su usvojeni u državnom parlamentu. Osam godina nismo imali nijedan zakon na tom putu. Sad smo tri koraka bliže Evropskoj uniji”. Navodi da evropska perspektiva Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Istakao je i da je SDA doživjela ‘amneziju‘ od kako je otišla u opoziciju. “Oni postaju opozicija državi, a ne vlasti. To je njihovo pravo i oni imaju pravo da se tako ponašaju. Oni nemaju prigovore na ovo dosad što smo uradili. Njihovi prigovori se odnose na budućnost – vi ćete dati, vi ćete isporučiti. Pa nas onda optužuju kako smo mi dali četvrtog delegata SNSD-u, što je potpuna neistina. Oni su, ustvari, dali četvrtog delegata i HDZ-u i SNSD-u u prošlom mandatu, kazao je Nikšić između ostalog tokom gostovanja na Federalnoj televiziji.

Izvor: federalna.ba oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas