NIKŠIĆ ULIO NADU RADNICIMA “ZRAKA”: Dat ćemo sve od sebe da se firma spasi

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetili su jutros kompaniju Zrak, nakon što je jučer stečajni upravnik podijelio otkaze radnicima.

Nakon sastanka sa upravom i predstavnicima sindikata Zraka Nikšić je kazao da će Vlada FBiH uraditi sve što je u njenoj moći da se firma spasi.

“Informacija koja je došla do nas potpuno je neprihvatljiva, a to je da čekamo novembar da sud odluči po žalbi. Insistirat ćemo na tome da se žalba riješi u zakonskom roku koji je 15 dana. Ne možemo utjecati na to kakva će odluka biti, ali će Vlada dopisom Kantonalnom sudu vrlo jasno reći svoj stav. Ne mogu da vjerujem kako se dovedemo u ovakvu situaciju, da firme koje imaju perspektivu i mogućnost da rade, koje imaju ugovore u namjenskoj industriji životare i da je otvoren stečajni postupak. Postoji ugovor sa austrijskom kompanijom, a kako nam je direktor rekao potrebne su 324 hiljade KM da bi se ugovor realizovao do kraja. Neprihvatljiv je stav stečajnog upravnika da ga nije briga kako će se taj ugovor okončati. Dat ćemo sve od sebe da spasimo kompaniju i radna mjesta. Konkretnih detalja više nema, na kraju će biti samo krajnji rezultat jesmo li uspjeli ili ne”, kazao je Nišić.

Ministar Lakić istakao je kako je opredjeljenje ministarstva energetike, rudarstva i industrije i Vlade FBiH, kao i uposlenika Zraka da se firma spasi.

“Trenutna situacija zbog otvorenog stečajnog postupka i žalbe upućene od strane firme ne daje nam da mislimo da je dobra situacija. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pokušamo spasiti firmu, ali treba i dobra namjera svoih ostalih učesnika u ovom procesu”, kazao je Lakić.

Vedran Lakić

On nije mogao pojasniti šta će se dogoditi sa radnicima kojima su jučer uručeni otkazi.

Pojasnio je to v.d. direktora Zraka Edin Čano.

“Jučer je stečajni upravnik donio potpisane bjanko otkaze, bez broja ugovora, bez odjava i to nije validno. Da bi otkaz bio validan, radnik ga mora otpisati, a niti jedan od radnika nije potpisao, niti će potpisati nelegalni otkaz. Radnici će nastaviti raditi”, kazao je Čano.

 

 

Edin Čano

Naglasio je kako mu je drago da je Vlada FBiH spremna da pomogne te da će u narednom periodu raditi na tome da dođe do realizacije pomoći.

Radnik Zraka Hazim Rozo kaže da je i do sada bilo obećanja.

“I Džindić je obećavao da će riješiti sedam miliona KM potraživanja od starih tužbi, ali čim smo izašli preko vrata, to se zaboravili. Da ne bi dali tih 7 miliona, odveli su firmu u stečaj. Ima obećanja i mi se nadamo. Najveći problem nama je što ne možemo na biro. Mi idemo kući, ne možemo na biro, nemamo primanja, nemamo zdravstveno. Meni je 58 godina, ja nemam kuda više”, kaže Rozo.

 

 

Hazim Rozo

Predsjednik Sindikaza Zraka Emir Kominlija kazao je kako radnici prvi put u posljednjih 10 godina imaju neku nadu i dozu optimizma.

“Razgovarano je o konkretnim idejama, to sada treba provesti u Vladi FBiH i ministarstvu. Nadamo se da će to doprinijeti da se firma Zrak spasi. Firma se pod hitno mora dovesti u red, mora se zaustaviti stečajni postupak i samo tako firma može krenuti naprijed. Nećemo preživjeti ovog stečajnog upravnika. Ako on dođe upravljati, to je sigurno kraj za firmu Zrak”, kaže Kominlija.

Potvrdio je i kako je nekoliko radnika prenoćilo u firmi, istaknuvši da je nevjerovatno da radnici moraju praviti straže i braniti nešto što bi trebala braniti država.

Emir Kominlija

“Ne predajemo se. Nama se duguje 10 plaća. Od januara smo počeli redovno primati plaće, ali kao je došao stečajni upravnik, to je stalo i mi smo sada tri mjeseca bez palća. Nastavljamo sa proizvodnjom, nećemo dozvoliti da radnici budu krivci za to propadne austrijski ugovor”, kazao je Kominlija.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas