NIŠTA OD SMJENE VLADE TK: Iz opozicije tvrde da ih je iznevjerio jedan zastupnik iz većine

Foto: A. K./Klix.ba

Način glasanja zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona tokom posljednje dvije sjednice je pokazao da aktuelna većina predvođena SDA-om nesmetano funkcionira. S druge strane, iz opozicije kažu da je njihova smjena bila spremna, ali ih je jedan zastupnik u posljednjem trenutku iznevjerio.

Skupština većina u Tuzlanskom kantonu je sačinjena od 20 zastupnika, odnosno od njih 14 koliko ih ima SDA, četiri iz DF-a te dva nezavisna zastupnika, koji su ranije bili članovi Stranke za BiH.

Prije nešto manje od mjesec dana, opozicija u Skupštini TK pokrenula je priču o smjeni aktuelne vlade na čijem čelu se nalazi SDA-ov premijer Irfan Halilagić. To im je inače bio drugi pokušaj u ovoj godini.

Njihovu nakanu javnosti je najprije saopćio predsjednik Socijaldemokrata BiH Husein Tokić, navodeći da bi uz trenutne opozicionare u kojima se nalaze još i SDP, PDA te nezavisni zastupnik Jakub Suljkanović, novu vlast trebala činiti i tri zastupnika iz većine.

Prema informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže, u dva navrata tokom oktobra se pokušala oboriti Halilagićeva vlada, ali bezuspješno.

Tokom današnje dvije sjednice Skupštine TK, shodno načinu glasanja, konstatovano je da su stvari nepromijenjene, odnosno da su članovi pozicije i opozicije na istom mjestu kao i ranije.

Iz opozicionog SDP-a danas kažu da je smjena aktuelne vlade bila spremna, ali ih je jedan od zastupnika koji je trenutno u većini, u posljednjem trenutku iznevjerio.

“Mi smo željeli napraviti većinu koja neće biti ucjenjivana od pojedinih zastupnika, kao što je to trenutno, već se strateški opredijeliti onome što želimo napraviti. To smo priveli kraju, jedne subote smo željeli održati sjednicu skupštine, ali su oni iz sjene promijenili razmišljanje jednog od zastupnika koji je u petak promijenio mišljenje te sjednica nije zakazana”, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika opozicionog SDP-a u Skupštini TK.

Opozicionari su, kako navodi Hadžić, primarno željeli UKC Tuzla vratiti u okvire zakona u kojem su osnivači Federacija BiH i Tuzlanski kanton, uz njegovo razvijanje kao što je to slučaj u ostala dva centra. Intencija im je bila i snažnije podržavanje aerodroma, uz rješavanje pitanja problema u obrazovanju.

“To se prije svega odnosi na bezbjednost djece. I danas smo imali informaciju da je jedan učenik prijetio kolegama iz razreda. Mi smo usvojili set mjera, djeca dva mjeseca idu u školu i ništa se nije poduzelo. Ako je problem novac, mi imamo budžet od 680 miliona KM te on kao takav ne može biti naveden. Ali, ova vlada se očito time ne bavi”, smatra Hadžić.

S druge strane, iz SDA i DF-a ranije su u nekoliko navrata govorili da je priča o smjeni Vlade TK koju je plasirala opozicija neutemeljena te da je skupštinska većina stabilna.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas