NIZOZEMSKI FARMERI SVE LJUĆI: Blokiraju granične prijelaze, tenzije rastu

Protesti su razotkrili tenzije oko uticaja na poljoprivredu napora EU da se uhvati ukoštac s klimatskim promjenama, kao i otvaranja vrata jeftinom ukrajinskom uvozu kako bi se pomoglo u ratnim naporima Kijeva

Poljoprivrednici su blokirali nekoliko graničnih prelaza između Belgije i Nizozemske, saopštili su u petak belgijski i nizozemski centri, dok protestuju zbog pritužbi uključujući poreze, povećanje troškova, jeftin uvoz i birokratiju.

Granični prelaz u pravcu Antverpena, drugog po veličini belgijskog grada i kuće druge najveće evropske luke, jedan je od blokiranih prelaza, navodi se u objavi na društvenoj platformi X.

U zapadnoj Belgiji farmeri već nekoliko dana blokiraju ulazak ili izlazak kamiona iz luke Zeebrugge, dijela luke Antwerpen-Briges, a flamanska televizija VRT izvještava da je gotovo 2.000 kamiona zaglavljeno.

Poljoprivrednici i drugdje u Evropi su slično nezadovoljni, a nemiri su zabilježeni u Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj, Portugalu i Rumuniji.

Protesti su razotkrili tenzije oko uticaja na poljoprivredu napora EU da se uhvati ukoštac s klimatskim promjenama, kao i otvaranja vrata jeftinom ukrajinskom uvozu kako bi se pomoglo u ratnim naporima Kijeva.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas