NJEMAČKI ISTRAŽITELJI DOŠLI DO NEVJEROVATNOG OTKRIĆA: Ko je uništio plinovod u Sjevernom moru?

Foto: U Sjevernom moru su odjeknule dvije eksplozije

Navodno je bila planirana i diverzija Turskog toka, kojim se ovaj energent isporučuje Turskoj, a dalje Srbiji i BiH

Nema mnogo oštrih reakcija u Njemačkoj nakon što su u subotu sedmičnik Spiegel i javni servis ZDF objavili veliko istraživanje prema kojem svi tragovi napada na plinovode Sjevernog toka vode do Ukrajine. Wolf Wiedmann-Schmidt iz tima istraživačkih novinara čak ima dojam da politički čelnici u Berlinu izbjegavaju ovu temu.

„Naravno, ne mogu jednostavno odmahnuti rukom na ozbiljan zločin, ali također ne bi mogli obustaviti pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije. To nije opcija”, kaže Wiedmann-Schmidt za DW. „Tako da ovdje u Berlinu svi manje-više zaobilaze pitanje koje su konsekvence”, dodaje novinar.

UKRAJINSKI KOMANDOSI

Detonacije na dva kraka Sjevernog toka u septembru prošle godine su faktički odsjekle svaku mogućnost da Njemačka direktno dobiva povoljni ruski plin. Udar na plinovod dogodio se nadomak danskog otoka Bornholm u Baltičkom moru.

Prema izvještaju Spiegela i ZDF-a, njemački istražitelji imaju podeblji dosje u kojem svi dokazi ukazuju na ukrajinske „komandose“. Recimo, podaci poput IP adresa pokazuju da su napadači i prije i poslije napada boravili u Ukrajini.

Još odranije je poznato da su diverzanti po svemu sudeći koristili jahtu koju su unajmili pomoću falsificiranih putovnica. Na pučinu su isplovili iz Rostocka.

Prema pisanju Spiegela, sada svi tragovi vode samo u Ukrajinu. Istražitelji, doduše, provjeravaju i mogućnost da je u pitanju ruska operacija izvedena tako da se pripiše Ukrajincima.

„Naravno da slijedimo i takve tragove, ali za njih do sada nemamo dokaze”, rekao je državni tužitelj Lars Otte za Spiegel. Dodao je da trenutno još ne može reći da je diverzija „državno dirigirana iz Ukrajine”.

No, malo je vjerojatno da su diverzanti obični građani Ukrajine koji su radili na svoju ruku. Kako Spiegel prenosi iz međunarodnih obavještajnih krugova, ideja Kijeva bila je da izbije Rusiji glavni izvor prihoda i „njezin najvažniji instrument za ucjenjivanje” njemačke Vlade.

Doduše, to što tragovi vode u Ukrajinu ne mora značiti da će odvesti i do vrha vlasti u Kijevu. „Čak bih rekao da obavještajci i stručnjaci za sigurnosna pitanja misle da je vrlo malo vjerovatno da je ukrajinski predsjednik Zelenski znao za akciju”, kaže novinar Wolf Wiedmann-Schmidt.

Za Berlin je pikantno što saznanja o udaru na Sjeverni tok sasvim odgovaraju onome na što su tri mjeseca prije napada upozoravali američka CIA i nizozemske tajne službe. To nije uzbunilo njemačke tajne službe jer je već bio prošao prvobitni navodni termin za diverziju.

Washington Post je još u junu prošle godine pisao da je CIA imala upozorenja „jedne evropske tajne službe”. U kasnijim medijskim izvještajima je spominjana Nizozemska, kao i da je mozak akcije ukrajinski general Valerij Zalužni.

Kako sada otkrivaju Spiegel i ZDF, obavještajni podaci su govorili i o planiranom udaru na Turski tok podno Crnog mora. Taj plinovod vodi prema Turskoj, a onda dalje prema Srbiji i drugim balkanskim zemljama. Nejasno je zašto planovi za tu diverziju nisu provedeni.

KORODIRANJE CIJEVI

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser vjeruje da će na kraju biti podignuta optužnica protiv sabotera. „Nadam se da će državni tužitelj naći dovoljno dokaza da optuži počinitelje”, rekla je ona za Spiegel. „Moramo suditi za takve zločine.”

Međutim, kako piše ZDF, Njemačka ne može voditi istragu u Ukrajini. „Savezna vlada se do sada suzdržava da zatraži pravnu pomoć od Ukrajine jer bi njemački istražitelji tada morali s Ukrajincima podijeliti ono što znaju”, navodi se u tekstu i dodaje: „Berlin ne vjeruje Kijevu.”

Također piše da kancelar Olaf Scholz za sada ne zauzima poziciju, te da iz njegovog ureda novinarima samo kažu da je istraga u toku i da treba sačekati ishod.

„Ali, kako prema istražiteljima sve više tragova vodi u Ukrajinu, tako raste i pritisak da se zauzme službeni stav“, piše ZDF, „čak i ako počinitelji nikada ne završe pred njemačkim sudom.“

Do danas nisu počeli radovi na eventualnom popravku Sjevernog toka. Prema stručnjacima, ako se s tim predugo čeka, cijevi će korodirati zbog slane vode i cijeli plinovod će završiti u starom željezu.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas