NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST: Dobitnik – norveški pisac Jon Fosse

Foto: PROFIMEDIA / AUTOR: DIA DIPASUPIL / GETTY IMAGES / PROFIMEDIA

Nagrada za književnost jedna je od pet nagrada utemeljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895, dodjeljuje se od 1901. i vrijedi za jednu od najvažnijih i najprestižnijih nagrada za književno stvaralaštvo.

Nobelovu nagradu za književnost ove godine je dobio norveški psiac Jon Fosse “za inovativne drame i proze koje daju glas neizrecivom”.

Fosse je rođen 1959. godine u gradu Haugesundu na zapadnoj obali Norveške. Studirao je književnost na Sveučilištu u Bergenu, a na Sveučilištu u Hordalandu predavao je kreativno pisanje. Debitirao je 1983. godine romanom ‘Crveno, crno’. Prva Fosseova drama ‘I rastati se nećemo nikada’ premijerno je izvedena 1994. godine. Napisao je više od četrdeset drama koje su prevedene na pedeset jezika. Danas je jedan od najizvođenijih svjetskih dramskih pisaca i najpoznatiji norveški dramatičar nakon Henrika Ibsena. Fosseovi romani prevedeni su na više od dvadeset jezika, a osobito su čitani ‘Jutro i večer’, ‘Melankolija 1’ i ‘Melankolija 2’ te ‘Septologija.

Na službenim stranicama Švedske akademije postavljena je anketa s pitanjem o tome jesu li posjetitelji pročitali išta Fosseovo, na što je gotovo 90 posto ispitanika odgovorilo da nije.

Izvor: N1, tportarl.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas