NOVA SKY OPTUŽNICA: Na švercu droge zaradili milion, pomagao im i granični policajac

Foto: MUP RS

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi državljani BiH, državljanin Crne Gore i jedan pripadnik Granične policije BiH, koji se tereti za koruptivne aktivnosti i pomoć strukturama organiziranog kriminala.

Optuženi se terete za organizirani kriminal, povezan s međunarodnim prometom opojnih droga i drugim kaznenim djelima. Nezakonita imovinska korist procijenjena na više od million KM.

 Optuženi su:

1. Dragan Gajić, rođen 1987. godine u Nikšiću, državljanin Crne Gore, ranije osuđivan;

2. Blaženko Rašević, rođen 1978. godine u Sarajevu, državljanin BiH i Srbije;

3. Žarko Joknić, rođen 1977. godine u Foči, državljanin BiH;

4. Vlatko Blažević, rođen 1975. godine u Travniku, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske;

5. Nikola Jovančić, rođen 1990. godine u Sloveniji, državljanin Bosne i Hercegovine;

6. Šaban Kudo, rođen 03.11.1969. godine u Foči, državljanin Bosne i Hercegovine, policijski službenik Granične policije BiH;

7. Selvedin Selimović, rođen 1976. godine u Zenici, državljanin Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su u periodu od 2019. do 2022. godine, djelujući kao organizirana kriminalna grupa kojom je rukovodio prvooptuženi Gajić, komunicirajući i dogovarajući nezakonite aktivnosti putem kriptovanih telefona sa SKY ECC aplikacijama, učestvovali u međunarodnom krijumčarenju velikih količina opojne droge “marihuana-skunk”, koja je više puta u velikim količinama krijumčarena s područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona uspjeli su otkriti i identificirati kodove kao i korisnička imena, koja su optuženi koristili na zaštićenim aplikacijama.

Opojna droga je najčešće u BiH krijumčarena na području općine Gacko, a optuženi pripadnik Granične policije BiH tereti se da je koruptivnim djelovanjem, za novčane nakande, pomagao pripadnicima organizirane kriminalne grupe, tako što je vršio osmatranje, izviđanje i dojavljivanje o kretanju pripadnika Granične policije BiH, kako bi optuženi mogli neometano izvan graničnih prijelaza izvršiti krijumčarenje opojne droge.

Nakon unosa u BiH, opojna droga je bila skladištena i dalje transportovana, radi krijumčarenja na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su prokrijumčarili najmanje 3700 kilograma opojne droge “marihuana-skunk”, od čega je gotovo 1200 kilograma pronađeno i oduzeto u odvojenim akcijama, te na taj način stekli nezakonitu imovinsku korist od najmanje 554.850 eura, odnosno blizu 1.081.957 KM.

Optuženi se terete za kaznena djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnih droga, primanja i davanja dara ili drugih oblika koristi, kao i kaznena djela paljevine i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 61 svjedoka i vještaka i prilaganjem više od 350 materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobivene putem međunarodne pravne pomoći.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: avaz.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas