NOVALIĆ UPUTIO MOLBU ZA POMILOVANJE: O njegovoj sudbini odlučuju Komšić, Bećirović i Cvijanović

Foto: bljesak.info

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine potvrdilo je pisanje Raporta od 1. marta ove godine da Fadil Novalić, bivši premijer FBiH, osuđen na četiri godine zatvora u aferi ‘Respiratori’ traži pomilovanje od Predsjedništva BiH.

Na upit Raporta o tome da li je stigla Novalićeva zvanična molba za pomilovanje iz Ministarstva pravde BiH su nam odgovorili:

“Ministarstvo pravde BiH zaprimilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje traži razmatranje slučaja Fadil Novalić. Komisija će, u zakonskom roku, razmatrati upućenu molbu i dokumentaciju te će, sukladno Zakonu o pomilovanju BiH, svoj izvještaj uputiti Predsjedništvu BiH na odlučivanje”, navodi se u odgovoru za Raport iz Ministarstva pravde BiH iz kojeg nisu navodili detalje iz Novalićeve molbe.

Novalić ne bi nikako u zatvor

Međutim, kako je Raport ranije pisao Fadil Novalić od Predsjedništva BiH traži da ga u potpunosti oslobodi izdržavanja kazne koju mu je izrekao Sud BiH za zloupotrebu položaja i ovlasti pri nabavci respiratora ACM812 A, plaćenih 10,5 miliona KM iz budžeta tokom pandemije Covid 19.

Prema Zakonu o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH odlučuje o molbama za pomilovanje onih osoba kojima je kaznu izrekao Sud BiH, a zahtjev se prvo upućuje nadležnoj komisiji Ministarstva pravde BiH, što je Novalić i uradio.

Prema članu 4. Zakona o pomilovanju BiH Predsjedništvo BiH osobi koja podnese zahtjev za pomilovanje može dati “potpuno ili djelomično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uvjetnom osudom”, kao i da Predsjedništvo BiH može ukinuti “određena pravna posljedica osude ili određuje njeno kraće trajanje”.

Znači, Predsjedništvo BiH može odlučivati i po molbi da se neko oslobodi od izvršenja kazne i prije nego što je proveo i dan u zatvoru. Do sada nisu zabilježeni slučajevi da je kolektivni šef države nekoga pomilovao u smislu da ga je u potpunosti oslobodio zatvorske kazne, nego su se dosadašnja pomilovanja osuđenika uglavnom odnosila na smanjenje dijela zatvorske ili neke druge kazne.

Sada je sudbina Fadila Novalića u rukama članova Predsjendištva BiH, Denisa Bećirovića, Željka Komšića i Željke Cvijanović, koji će odlučivati o tome hoće li Novalić u zatvor na četiri godine ili neće.

Već ima podršku Komšića i Cvijanović?

Prema Zakonu o pomilovanju BiH, molba za pomilovanje ne odlaže izvršenje presude.

No, Novalić pokušava sve da što više odloži odlazak u Državni zatvor u Vojkoviće, a paralelno s tim nastoji izdejstvovati to da se njegova molba što prije nađe pred kolektivnim šefom države.

Istovremeno, kako saznaje Raport, Novalić je angažirao sve raspoložive kapacitete kako bi ubrzao proces njegovog pomilovanja, a već se špekuliše da za sada ima ‘dva sigurna glasa’ u Predsjedništvu BiH za odobrenje njegove molbe. I to onaj Željka Komšića i Željke Cvijanović.

Komisija za pomilovanja uz Novalićevu molbu mora dostaviti i mišljenje Suda BiH i Ministarstva pravde BiH.

Kako saznaje Raport Sud BiH već je dao negativno mišljenje o Novalićevoj molbi.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas