NOVALIĆEVA PROPAGANDA POSTAJE AGRESIVNIJA: Pećanin izmislio datum objave saopštenja Ambasade SAD, a nije spomenuo Evropsku komisiju

Nastavak plaćene propagandne kampanje koju vodi Fadil Novalić, osuđenik pred Sudom BiH, kako bi izbjegao zatvorsku kaznu bit će agresivniji i još beskrupulozniji od svega onog što je Novalić do sada poduzimao. To dokazuju javni istupi novoangažiranog advokata u Novalićevom timu odbrane, Senada Pećanina, nekadašnjeg novinara i ranijeg Novalićevog kritičara, koji se prometnuo u velikog branioca lika i djela bivšeg premijera.

No, evidentno je da je rat za spašavanje Novalića počeo i nedozvoljenim sredstvima, među kojima su neistine i kršenje zakonom obavezujućeg Kodeksa advokatske etike, a koji između ostalog kaže:

“Dužnost je advokata da osobi kojoj pruža pravnu pomoć posveti svu svoju savjesnost, poštenje i odanost, ali ne smije da se povodi za nekorektnim i očigledno neistinitim ponašanjem osobe koju zastupa, na koji bi način krnjio svoj lični ugled i ugled advokature kao nezavisne profesionalne djelatnosti“, stoji u Kodeksu.

Manipulativni maniri

Međutim, već kod prvog javnog nastupa u svojstvu Novalićevog advokata Pećanin je iznio jednu veliku neistinu, da ne kažemo laž, koja je lako oboriva.

U manipulativnom maniru, naime Pećanin je gostujući na jednoj televiziji kazao kako je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH državne tužitelje u predmetu “Respiratori” Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića proglasila tužiteljima mjeseca onda kada su podigli optužnicu u predmetu “Respiratori”.

Ova Pećaninova izjava je netačna, jer optužnica u ovom predmetu je podignuta i potvrđena u decembru 2020. godine, a sudski proces je počeo u februaru 2021. godine.

U vrijeme kada se oglasila Ambasada SAD, glavni pretres u ovom slučaju vodio se već skoro dvije godine.

Ambasada SAD u svom saopćenju od 22. augusta 2022. godine tada je navela:

“Povjerenje u pravosuđe BiH je na istorijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom. Pandemija COVID-19 dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH. Tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal. Ovi tužioci preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija. Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde. Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH. S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Ambasade SAD”, stoji u saopćenju Ambasade SAD-a od 22. augusta 2022.godine, dostupnom i danas na zvaničnoj stranici Ambasade.

Saopćenje Ambasade SAD

Ovo saopćenje Pećanin sada stavlja u skroz drugi kontekst i iznosi neistinu da je ono objavljeno prije podizanja optužnice, te da je kako Pećanin tvrdi, to dokaz da je “presuda bila ustanovljena prije nego što je proces počeo”.

Iz ove Pećaninove izjave vidljivo je ili da je on apsolutno neupućen u ovu informaciju ili svjesno i namjerno želi dezavuisati javnost.

Ovo saopćenje Ambasade SAD ranije je zasmetalo i ostalim odbranama osuđenih u predmetu “Respiratori”, a i sudiji Branku Periću.

Šta su ocijenili u Evropskoj komisiji

Međutim, kada osuđeni i njihove odbrane toliko eksploatišu ovo saopćenje Ambasade SAD, treba onda podsjetiti i na Izvještaje Evropske komisije o napretku BiH, u kojima je navođen slučaj “Respiratori”, a koje osuđeni ni njihove dobrane, uključujući sudiju Perića, nikada nisu spomenuli.

Prije svega ono iz oktobra 2020. godine kada je Evropska komisija nedvojbeno konstatirala “nezabilježeno uplitanje u istragu”, u predmetu “Respiratori”.

Iz izvještaja Evropske komisije

“Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu u slučaju navoda o prevari u vezi sa javnom nabavkom medicinske opreme za COVID-19, koji je u centru medijske pažnje. Istraga je još u toku. Ovaj predmet pokrenuo je do sada nezabilježeno uplitanje u istragu. Takav neprimjeren pritisak na nezavisnost pravosuđa zabrinjava. Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenima i naredio preventivnu mjeru zabrane kontaktiranja drugih osumnjičenih ili svjedoka. Suprotno svojoj ranijoj praksi, sud nije naložio nadzor nad ovim preventivnim mjerama od strane agencije za provođenje zakona”, stoji u izvještaju Evropske komisije iz 2020. godine.

Nikada ni osuđeni ni njihove odbrane nisu spomenuli da je i Evropska komisija u izvještaju o napretku za BiH u oktobru 2022. godine oštro kritikovala način na koji se vodi proces protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića i ostalih.

“Suđenje vodi Sud Bosne i Hercegovine veoma loše, što je rezultiralo velikim i neopravdanim kašnjenjima, a što je utjecalo i na sastav sudskog vijeća, pošto je njegov predsjednik otišao u penziju. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je dvije dodatne istrage, a Kantonalno tužilaštvo Sarajevo jednu, a koje su povezane s ovim slučajem”, ističe se u izvještaju Evropske komisije iz 2022.godine.

Iz Evropske komisije su tada naveli da je od suštinskog značaja da “tužilaštvo i pravosudne institucije obezbijede nezavisno, djelotvorno i nepristrasno sudsko postupanje u ovim slučajevima, koji su od velikog javnog značaja i koji izazivaju zabrinutost za stanje korupcije u zemlji”.

Sve su ovo dokazi da se u predmetu “Respiratori” nije oglašavala samo Ambasada SAD, nego je slučaj kontinuirano pratila i Evropska komisija i to u svjetlu napretka BiH na evropskom putu, ali ni Novaliću ni njegovoj odbrani ta se informacija ne uklapa u njihov koncept “američke zavjere” protiv bivšeg premijera FBiH.

Također, evidentno je da je Fadil Novalić, osim što mu je cilj bio da sve respiratore ACM812 stavi u pogon u bolnice u FBiH, kako bi dokazao da su upotrebljivi i sa sebe skinuo barem dio odgovornosti za nabavku neupotrebljivih medicinskih sredstava, od 2022. godine kada je završio i na crnoj listi s nekadašnje premijerske funkcije, a i s političke pozicije u SDA poveo i “lični rat” sa Sjedinjenim Američkim Državama koje sve češće etiketira na način na koji to radi i Milorad Dodik.

I Novalićevi i udari njegove odbrane na kredibilitet Tužilaštva BiH i Suda BiH, sve češće korespondiraju s onima koji dolaze iz Dodikovih usta koji je nedavno i javno obznanio da se sastao nedavno s Novalićem.

Nažalost, teško da će ko ispitati o čemu je jedan entitetski predsjednik razgovarao s jednim osuđenikom u vrijeme kada je ovaj podnosio molbu za pomilovanje u Predsjedništvu BiH i je li tom sastanku prisustvovala članica kolektivnog šefa države Željka Cvijanović i da li je riječ o nekoj “trgovini”.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas