NOVI ANTIUSTAVNI POTEZ: Dodik potpisao ukaz o proglašenju zakona kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika

Foto: Armin Durgut/Pixell

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je novi antidejtonski i antiustavni potez potpisavši ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Riječ je o izmjenama Zakona koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila na sedmoj posebnoj sjednici, održanoj 21. juna 2023. godine. Ovo u praksi znači da Dodikovim potpisom Službeni glasnik RS-a neće objavljivati odluke visokog predstavnika, što je direktno antidejtonsko djelovanje i udar na državu BiH.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić na dan održavanja sjednice 21. juna je istaknuo stav Narodne skupštine o hitnosti usvajanja ovakvog prijedloga kazavši da se “mora zaštiti RS od potencijalnih odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojeg smatraju nelegitimno izabranim.”

Visoki predstavnik Christian Schmidt je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS-a, no vlast u RS-u očito da ne mari za njegove odluke i nastavlja udare na institucije države, OHR i Dejtonski mirovni sporazum.

Ne treba zaboraviti da je Schmidt nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se propisuje i zatvorska kazna za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Sada treba vidjeti kakvu će reakciju imati Tužilaštvo BiH i nadležne policijske agencije. Dodik u udarima na ustavno-pravni poredak BiH nije sam s obzirom da ga u ovim akcijama snažno podržavaju koalicioni i stranački partneri – Željka Cvijanović, Nenad Stevandić, Radovan Višković, Staša Košarac, Nenad Nešić i ostali.

Izvor:  klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas