NOVI STATUS ZA POJEDINE DRŽAVE: Bosna i Hercegovina, Ukrajina i Gruzija bi trebale dobiti novoosmišljeni status kandidata u NATO-u

Foto: Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a

Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO-a se složio da stvori novi status za one nacije koje teže da se pridruže Alijansi i da zvanično odredi Ukrajinu, kao i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju kao NATO kandidate.
Ovi statusi treba da budu ratifikovani tokom proljetnog zasjedanja u Sofiji krajem maja.

Ukrajina, Gruzija i Bosna i Hercegovina dobile bi status kandidata u NATO-u. Kosovo je bilo parlamentarni posmatrač i postat će pridruženi član, a Malta će dobiti pridruženo članstvo, navodi se u saopćenju na zvaničnoj stranici NATO-a.

Na skupštini je učestvovalo više od 40 delegata NATO-a. Na sastanku su delegati pozdravili Švedsku, najnovijeg saveznika NATO-a, a švedski parlamentarci su ovom prvom sastanku prisustvovali kao punopravni članovi.

Estonska premijerka Kaja Kallas je u svom govoru naglasila da vrata NATO-a treba da ostanu otvorena, jer to čini Alijansu jačom.

Poslanici NATO-a su također pripremili svoje početne preporuke o tome kako šefovi savezničkih država i vlada treba da ojačaju kolektivnu odbranu i odvraćanje, transformišu NATO i ostanu u potpunosti posvećeni pobjedi Ukrajine.

Ove preporuke će biti razmatrane na samitu u Washingtonu 9.-11. jula ove godine, a konačne preporuke Skupštine za samit NATO-a u Washingtonu o kandidatima bit će prethodno usaglašene tokom proljećnog zasjedanja u Sofiji, u Bugarskoj, krajem maja.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas