NOVINAR THE TIMESA: Svjedokinja kod kuće ubijene novinarke BBC-a prepoznala Milorada Ulemeka Legiju

Foto: AFP/Koca Sulejmanovic (arhiva)

List The Times objavio je tekst koji Milorada Ulemeka Legiju dovodi u vezu sa ubistvom britanske novinarke Džil Dando 26. aprila 1999. godine ispred njene kuće u Londonu. Jedna žena, svjedok, koja se zatekla u blizini mjesta zločina i vidjela muškarca koji bježi, izjavila je da je prepoznala Legiju na fotografiji, rekao je za N1 Dejvid Braun, novinar Timesa.

„Fotografija sa mjesta zločina je sa sigurnosne kamere i dosta je zamućena. Ipak, obavljeno je upoređivanje linije kose, vilice, sa tog snimka sa fotografijom Milorada Ulemeka Legije iz tog vremena. Ta svjedokinja je prije 25 godina te kobne noći vidjela čovjeka koji bježi sa mjesta zločina. Kada su joj prvi put pokazali fotografiju Ulemeka iz tog perioda, u utorak uveče, rekla je da je sigurna da je to čovjek kojeg je vidjela da bježi sa lica mjesta na kojem je ubijena novinarka Džil Dando. Tačnije rekla je – da, to je on“, rekao je za N1 Srbija Dejvid Braun, novinar Timesa.

Dejvid Braun je naveo i da se ne može stoprocentno tvrditi da je riječ o Ulemeku, ali da se „ne može isključi da je riječ o istom čovjeku“.

„Za ubistvo Džil Dando osuđen muškarac po imenu Beri Džordž ali ga je poslije osam godina porota oslobodila. U Skotland Jardu su rekli da neće ponovo otvarati istragu, ali s obzirom na to da postoji i jedan bivši policajac koji ne može da isključi sličnost sa Ulemekom, kao i da je svjedokinja izjavila da je to on, pretpostavljam da će doći do političkog pritiska u Britaniji da ponovo slučaj ponovo otvori“, rekao je britanski novinar.

On je ispričao i da su se poslije ubistva razmatrali „brojni motivi “ za taj zločin i ubistvo Džil Dendo.

„Dendo je učestvovala u više istraživanja o organizovanom kriminalu. Razmatralo se da su je ubili gangsteri, organizacija Ira, a trebalo je da i se uda za jednog ginekologa kraljice Elizabete, pa se sumnjalo da i tu postoji veza. Brojne su teorije, ali je ovo jedan od najvećih neriješenih zločina u modernoj istoriji Velike Britanije“, zaključio je Dejvid Braun.

Dando, (37) novinarka BBC-a i voditeljka emisije „Crimewatch“, upucana je u potiljak na svom kućnom pragu 26. aprila 1999. godine.

Ubijena je nekoliko nedelja pošto je pokrenula akciju na televiziji u kojoj je prikupljeno 54 miliona funti za izbeglice s Kosova koje su pobegle od srpskih paravojnih snaga tokom građanskog rata u Jugoslaviji, piše The Times.

Portal na svom sajtu navodi da je Ulemek bivši pripadnik francuske „Legije stranaca“ i da je pripadao „udarnom odredu“ ubica koji je bio pod kontrolom režima Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije. Osuđen je za ubistva Ivana Stambolića, bivšeg predsjednika Srbije, koji je upucan u potiljak 2000. godine, kao i premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen 2003. godine, navodi britanski medij.

Ulemek je, kako se dodaje u tekstu, svjedočio i da je čuo za ubistvo Slavka Ćuruvije (49), novinara i novinskog izdavača koji je ubijen ispred svog stana u Beogradu, 15 dana prije nego što je Dando postala meta. Ulemek je, kako prenosi The Times, tvrdio da je Ćuruvija bio na meti zbog svoje kritike Miloševića.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas