NOVINARSKA NAGRADA: Amil Dučić je autor najboljeg istraživanja o korupciji

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u organizaciji Centra za razvoj medija i analize (CRM@), prošle sedmice održana je ceremonija dodjele novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji.

Na ovogodišnji konkurs prijavljeno je ukupno 25 novinarskih istraživanja koji su objavljeni u periodu od 1. maja 2022. godine do 30. aprila 2023. godine u nekom od bh. medija, a članovi žirija kojeg su činili novinari online magazina Žurnal izabrali su najbolji istraživački medijski sadržaj o korupciji.

Nagradu je dobio novinar portala fokus.ba Amil Dučić, za tekst Ima li kriminala u gradnji autoputa kod Zenice: Eksplozija troškova za dionicu Vranduk – Ponirak!“

Dučić je svojim istraživanjem otkrio detalje o eksploziji troškova prilikom gradnje dionice autoputa Vranduk-Ponirak gdje je došlo do svjesnog napumpavanja cijene dionice autoputa duge 5,3 kilometara. U tekstu je predočeno niz informacija koje ukazuju na kriminogene aktivnosti, a što je direktno rezultiralo pokretanjem istrage u Tužilaštvu HNK.

„Najveća satisfakcija za istraživačkog novinara je kada svojim pisanjem uspijete nešto pokrenuti, promijeniti, kada natjerate institucije ili subjekte o kojima pišete da se koriguju, da ponište nezakonite odluke, kada u javnosti izazovete određene reakcije. Ako ništa, kada se nakon vašeg pisanja dotični donosioci odluka, koji su se upustili u nezakonitosti, dobro zamisle… Ali, možda je još veća kada dobijete priznanje od kolega, istraživačkih novinara, ljudi koji imaju isti životni poziv: da otkrivaju nepravilnosti, nezakonitosti, kriminal, korupciju, da ukazuju na anomalije koje se dešavaju u institucijama, u našem društvu. Hvala USAID-u na snažnoj podršci nezavisnim medijima i istraživačkom novinarstvu u BiH, zatim Centru za razvoj medija i analize na nagradi, što je prepoznao značaj mog istraživačkog rada na portalu Fokus i hvala što neumorno, godinama, podstiče istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Ovoj zemlji je to prijeko potrebno. Hvala mu i na velikoj podršci medijima, među kojima je i Fokus, koji su prepoznali pravi novinarski poziv: traganje za informacijama, otkrivanje, kritika, autorstvo. Ovo su samo neki od postulata koji su garancija da će novinarstvo preživjeti“, rekao je Dučić nakon dodjele nagrade.

Prisutnima se obratio i izvršni direktor CRM@-e Eldin Karić, naglasivši da biti istraživački novinar, u ovim vremenima, postaje svojevrsna misija:

„U trenutku kada korumpirani režimi poduzimaju završne aktivnosti na uvođenju totalnog mraka u Bosni i Hercegovini, baviti se istraživačkim novinarstvom nije samo profesionalna obaveza. Biti istraživački novinar u ovim vremenima postaje svojevrsna misija. Zadatak svakog istraživačkog novinara je da informiše javnost o dešavanjima koja određuju naš život, bez obzira na to da li se to nekom sviđa. Nažalost, zbog toga i pored te profesionalne obaveze, ovaj posao postaje sve opasniji. Novinare napadaju, novinare vrijeđaju, novinarima prijete krivičnim kaznama, plaše zatvorom… Kada sve to sagledamo, ako ima još onih koji žele biti novinari i baviti se istraživačkim novinarstvom, onda oni zaslužuju naše apsolutno poštovanje. Zbog toga smo se danas ovdje okupili – da odamo priznanje rijetkim istraživačkim novinarima i još rjeđim medijima koji ne dozvoljavaju da nas mrak proguta!“

Na kraju podsjetimo da CRM@ već godinama organizuje ovaj događaj kako bi nagradila najbolja novinarska istraživanja nastala u protekloj godini i promovirala istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini. Ova novinarska nagrada ima za cilj promovirati izvanredna postignuća istraživačkih novinara kao i poboljšati vidljivost kvalitetnog novinarstva.

Program Istraživačkog novinarstva je petogodišnja aktivnost koja ima za cilj osigurati građanima Bosne i Hercegovine pristup nepristranim informacijama, te povećati kvantitet i kvalitet medijskih sadržaja o korupciji. Za samo četiri godine kroz projekat je razvijena mreža 17 nezavisnih istraživačkih medija, kroz koje djeluje više od 45 istraživačkih novinara i urednika iz Bosne i Hercegovine.

Sam program, kao i ceremonija dodjele novinarske nagrade za najbolje istraživanje o korupciji, omogućen uz podršku američkog naroda putem Američke organizacije za međunarodni razvoj – USAID.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas