NOVINARSTVO POD PRITISKOM: Vlast u Republici Srpskoj želi direktno da ugrozi slobodu govora

Novinari se nalaze u tragičnoj i komičnoj situaciji u kojoj su morali da postanu priča i stanu ispred kamera da bi skrenuli pažnju na probleme koji nam prijete, ako se kriminalizuje kleveta u Republici Srpskoj. 

Ovo je jedna od poruka koja se mogla čuti na snimanju podcasta portala Buka pod nazivom “Novinarstvo pod pritiskom: Regionalne perspektive i izazovi slobode medija“, u Muzičkom paviljonu “Staklenac” u koje su gostovali brojni novinari iz regiona, prenosi Capital.

Učesnik jednog od panela, direktor vijesti Nova S televizije Slobodan Georgiev rekao je da se novinari u Srpskoj suočavaju sa nesposobnošću političara i njihovih politika da razumiju šta je uloga medija.

“Svako društvo koje hoće da bude normalno i ako ga građani takvog žele, mora da shvati da su dobri i profesionalni mediji ključna stvar. Ako možemo da pomognemo i da budemo solidarni sa kolegama, tu smo. Isto to treba da urade građani, koji bi morali pokušati da razluče koji su to profesionalni mediji, a od kojih se trebaju braniti“, rekao je Georgijev.

U našem društvu i u novinarstvu, bez obzira bila to Banjaluka, Zagreb ili Beograd, kada maknemo specijalne efekte, dim, ogledala i stakla, stvar se svodi na to da mi pokušavamo ukazati na anomalije društva, bez obzira odakle dolaze, rekao je između ostalog Denis Mahmutović, novinar 24 sata iz Hrvatske.

“Kada se nađemo u situaciji da neko doživljava novinara kao metu, umjesto pojave na koju je novinar ukazao, imamo problem sa lošom perspektivom. Nužno je da nađemo smjer i mi kao novinari, ali i društvo kao cjelina“, kaže Mahmutović.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever došla je ponovo u Banjaluku da podrži novinare u borbi protiv pritisaka i kriminalizacije klevete.

“Bitno je da znamo da smo zajedno jači i da moramo sarađivati, da se moramo boriti udruženi za nezavisno, profesionalno i pošteno novinarstvo kao glavni stub svakog slobodnog društva“, poručila je Sever.

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Petrović, kaže da se cijeli region bori protiv represije nad medijima i da se svi moramo udružiti i pokazati građanima i javnosti da mi nismo neprijatelji.

“Došli smo ovdje da damo krv za kolege koji su ugroženi. Želimo da kažemo građanima da mi nismo neprijatelji i da nećemo dopustiti da neko od novinara strada zato što pišu kritički protiv bilo koje vlasti“, rekao je Petrović.

U podcastu je učestvovao i predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić koji je istakao da su novinari u cijelom regionu pod velikim političkim i ekonomskim pritiscima.

“Svaka vrsta podrške u ovakvim trenucima je važna. Nigdje nije lako, ali mi se čini da u Republici Srpskoj ide i korak dalje. Ovdje vlast ide na to da direktno uguši slobodu mišljenja i govora. Plašimo se da ćemo, ako se ovaj zakon usvoji, biti prinuđeni i na neke radikalnije mjere da bi iskazali nezadovoljstvo i nepristajanje na ugnjetavanje“, rekao je Vukelić.

Domaćin podcasta i glavni i odgovorni urednik portala Buka Aleksandar Trifunović zaključio je na kraju da smo očigledno sve bliže zakonu kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda.

“Htjeli da skrenemo pažnju da se u cijelom regionu ljudi nose sa problemima, a da smo spremni da se borimo za svoju profesiju. Za novinarstvo se vrijedi boriti svugdje, pa i kod nas“, rekao je Trifunović.

Dodao je da problemi novinara nisu mali, da su ugrožene egzistencije, poslovi i budućnost novinarstva.

“Mi svojim radom činimo dobro sistemu koji se sada okreće protiv nas. Javnost mora da shvati da mi ne bijemo nikakve lične bitke, nego one koje pripadaju svima nama“, rekao je Trifunović.

Izvor: direktportal.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas