OBJAVLJENA LISTA NAJJADNIJIH ZEMALJA SVIJETA: BiH kotira visoko

Foto: oslobodjenje.ba

Od susjednih država, na 98. mjestu se nalazi Hrvatska. Crna Gora je 34., Sjeverna Makedonija 39., a Srbija 54. Slovenci se nalaze na 118. mjestu

Objavljena je lista najjadnijih zemalja svijeta prema godišnjem indeksu bijede Hanke’s Annual Misery Index (HAMI), koju je kreirao profesor primijenjene ekonomije na Univerzitetu Johns Hopkins u Baltimoreu Steve Hanke.

Indeks bijede zbroj je nezaposlenosti na kraju godine pomnožene s dva, inflacije i kamatnih stopa banaka, minus godišnji postotak promjene u realnom BDP-u po glavi stanovnika.

Analizirano je ukupno 157 zemalja, a na prvom mjestu liste našao se Zimbabve. Hanke je okrivio vladajuću političku stranku u zemlji ZANU-PF i njenu politiku za nanošenje “ogromne bijede” ovoj zemlji.

Osim Zimbabvea, u top 10 najjadnijih zemalja našle su se i Venezuela, Sirija, Libanon, Sudan, Argentina, Jemen, Ukrajina, Kuba i Turska.

“Bilo je za očekivati da u državi u kojoj građanski rat traje više od 12 godina nedostaje sreće”, rekao je Hanke o Siriji, koja je zauzela treće mjesto.

BiH se našla na 18. mjestu liste, a kao glavni razlog naše bijede naveden je problem nezaposlenosti.

Od susjednih država, na 98. mjestu se nalazi Hrvatska. Crna Gora je 34., Sjeverna Makedonija 39., a Srbija 54.

Slovenci se nalaze na 118. mjestu, dok se na posljednjem mjestu liste našla Švicarska, kao najmanje jadna država.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas