OBJAVLJENI SNIMCI: Kandidat za predsjednika Ekvadora ubijen na predizbornom skupu

Foto: Screenshot

Videozapisi predizbornog skupa, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude u bijegu i vrištanje dok se čuje pucnjava u kojoj je ubijen 59-godišnji predsjednički kandidat

Predsjednički kandidat u Ekvadoru Fernando Villavicencio ubijen je jučer navečer iz vatrenog oružja na kraju predizbornog skupa u Quitu, a počinitelj ubistva ubrzo je identificiran, ali je podlegao ozljedama tokom hapšenja. Videozapisi predizbornog skupa, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju ljude u bijegu i vrištanje dok se čuje pucnjava u kojoj je ubijen 59-godišnji predsjednički kandidat.

“Ovaj zločin neće ostati nekažnjen”

“U znak sjećanja na njegovu borbu uvjeravam vas da ovaj zločin neće ostati nekažnjen”, napisao je predsjednik Guillermo Lasso na društvenoj mreži. Dodao je da je organizirani kriminal u zemlji “otišao jako daleko” te poručio počiniteljima da će “sva težina zakona pasti na njih”.

Borba protiv kriminala u naftnoj industriji

Villavicencio, iz andske pokrajine Chimborazo, bio je bivši član sindikata u državnoj naftnoj kompaniji Petroecuador, a kasnije je kao novinar ukazao na navodne milionske gubitke u naftnim ugovorima. Vezano uz naftni biznis, u utorak je podnio prijavu državnom odvjetništvu, ali pojedinosti o njegovoj prijavi nisu objavljene.

Villavicencia je bio izložen žestokoj kritici opozicionih političara zbog opstruiranja procesa opoziva Lassa ove godine, nakon čega su raspisani prijevremeni izbori. “Danas se više nego ikad ponavlja potreba da se snažno djeluje protiv kriminala. Neka ga Bog čuva u svojoj slavi”, napisao je Jan Topic, kandidat za predsjednika.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas