ODBRANA LIKA I DJELA MILORADA DODIKA: “Mi znamo šta branimo, oni ne znaju šta napadaju”

Foto: Gerila

Širom Banjaluke su postavljeni bilbordi sa likom Milorada Dodika i porukom “Mi znamo šta branimo, oni ne znaju šta napadaju”.

Zloupotreba nacionalnih osjećanja je postala opšte mjesto ne samo naše politike, nego i naše svakodnevnice. Udarajući na najniže nacionalističke porive stanovništva, političke elite decenijama parazitiraju izvlačeći korist, isključivo za sebe, dok narod, na koga se najčešće pozivaju, jedva preživljava.

Epizode uzburkvanja nacionalnih osjećanja se smjenjuju jedna za drugom. Nije da nema povoda, svaka akcija izaziva reakciju. Doduše, političke elite same stvaraju i akcije i reakcije, dok narod bez pogovora prati svoje “slijepe vođe”. Posljednja epizoda uzburkvanja nacionalnih emocija je proces odbrane lika i djela Milorada Dodika protiv koga je podignuta optužnica zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika. Akcija je izazvala reakciju, samo što je teško odrediti početnu akciju, odnosno referentnu tačku od koje je sve krenulo.

Danima se u javnom prostoru Republike Srpske zloupotrebljavaju nacionalna osjećanja građana – od tematskih emisija i tekstova u medijima, preko poruka na društvenim mrežama, sve do bilborda na kojima je prikazan Milorad Dodik. Iako se insistira na tezi da je napadnuta institucija predsjednika, u prvom planu je Milorad Dodik, čime se poistovjećuje funkcija i ličnost.

Posljednji bilbord koji je postavljen u Banjaluci poručuje da “mi znamo šta branimo, oni ne znaju šta napadaju”. Pretpostavka je da autori bilborda poručuju da mi, odnosno Srbi, znamo šta branimo – instituciju predsjednika, a u suštini Milorada Dodika, dok oni, vjerovatno “političko Sarajevo”, Zapad i “domaći izdajnici i strani plaćenici” ne znaju šta napadaju – Republiku Srpsku na kojoj su “mnogi polomili zube”.

U političkoj, ali i opštoj društvenoj krizi, možda i najgoroj od završetka rata devedesetih, atmosfera nepovjerenja, nerazumijevanja, straha i mržnje je dovedena do usijanja. Političke elite, vjerovatno podstaknute mišlju da je kucnuo “odsudan trenutak”, dodatno podgrijavaju ionako tešku situaciju. Poruke kao što je ova koja se “smiješi” zajedno sa Dodikom na bilbordima, nastoje izazvati osjećaj ugroženosti, straha i mržnje kod naroda, na osnovu čega bi političke elite jednostavnije mogle manipulisati osjećanjima stanovništva, samim tim i ostvariti svoje ciljeve.

U suštini, ništa novo. Sve je već viđeno. Nažalost, neke prethodne poruke koje su imale za cilj da izazovu osjećaj straha i mržnje, dovele su do nesagledivih posljedica. Glasovi razuma, kojih je bilo i devedesetih, ne mogu da se čuju od “laveža bijesnih pasa”. Samo da sve ostane na lajanju i režanju.

Izvor: gerila.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas