ODBRANA RIJEKE UNE, KRAJINE I BiH: Krajišnici vode akciju protiv Trgovske gore

Foto: Aktivizam u Novom Gradu

Po principu dobrosusjedskih odnosa i odgovornog ponašanja za pogranična područja, protivimo se ideji izgradnje objekta sa radioaktivnim i drugim opasnim otpadima

Sve veći broj organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, bilo da su ekološke, omladinske, sportske ili drugog tipa, pridružuje se potpisivanju Deklaracije protiv odlaganja radioaktivnog otpada uz granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti Green Teama iz Novog Grada. Slučaj Trgovska gora je presedan kojim se stvara nova praksa na međunarodnom nivou, da li je prihvatljivo graditi nuklearne objekte, smještati radioaktivne i druge opasne otpade direktno uz granice drugih zemalja.

ODBRANA BUDUĆNOSTI

– Ovo je prilika da odlučimo da li se opredjeljujemo za ulogu žrtve ili nekog ko je rekao ne. Ovaj prostor je kroz istoriju previše puta bio žrtva – dosta je!, navodi se u pozivu organizatora.

Deklaraciju su već potpisale brojne organizacije iz Fojnice, Sarajeva, Banje Luke, Brčkog, Ugljevika, Bijeljine, Bugojna…

– Braneći rijeku Unu, Krajinu i BiH, podjednako se brane sadašnjost i budućnost, jer nije normalno niti prihvatljivo otpad smještati na granice s drugim zemljama. Pozivamo sve nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine da potpisom iskažu protivljenje namjeri da se na području Trgovske gore deponuje radioaktivni otpad iz Slovenije, kao i drugi opasni otpadi s teritorije cijele Hrvatske, poručili su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

image

Mapa zone uticaja

Organizacije iz Unsko-sanskog kantona, iz gradova koji su među najugroženijim u cijeloj priči, tek treba da se pridruže akciji.

– Mi smo ovo bili lansirali preko mreže mira, međutim ništa se ne može bez spuštanja na lokalni nivo i ja od danas krećem pozivati kolege iz USK-a, kazao nam je Mario Crnković iz Green Teama.

Prema dokumentu “Ugroženost regije SZ BiH namjerom izgradnje nuklearnog objekta u graničnom pojasu”, etnička struktura građana naše zemlje pod prijetnjom deponovanja RAO i drugih opasnih otpada u slivu rijeke Une je sljedeća.

U pojasu žive ukupno 364 hiljade ljudi, 236 hiljada je Bošnjaka, 8 hiljada Hrvata, 111 hiljada Srba i oko 10 hiljada Ostalih.

– Akteri ove priče u Hrvatskoj treba da se uozbilje, da zamisle kako bi bilo da, primjerice, BiH počne praviti slično odlagalište u blizini Plitvičkih jezera ili drugih mjesta. Zbog toga bi sva javnost u Hrvatskoj sigurno bila na nogama. Tada bismo mi u BiH bili najgori, a kada mi upozoravamo na opasnosti, onda to nikoga u toj zemlji ne dotiče, izjavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić na nedavnom sastanku u Novom Gradu.

Borba protiv odlagališta na Trgovskoj gori se nastavlja, ali sve aktivnosti istaknutih pojedinaca teško da će biti dovoljne.

AKTIVACIJA DIPLOMATIJE

– Potreban je zajednički rad, nešto više odgovornosti i angažman jakih međunarodnih pravnika, navode iz Green Teama.

Također, BiH treba što prije uputiti i formalnu protestnu notu Hrvatskoj, treba aktivirati diplomatsko-konzularnu mrežu s ciljem dobijanja podrške šireg spektra zemalja po pitanju ovog presedana svjetskih razmjera.

BiH mora dati konkretnu podršku i u pravoj mjeri afirmisati akademsku zajednicu da kroz naučnoistraživačke radove da doprinos odbrani interesa građana, upozoravaju aktivisti sa sliva Une.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas