OGLASIO SE OHR: Schmidt raspršio Dodikove snove o izbacivanju stranih sudija

Na izbacivanju stranih sudija insistira posebno Milorad Dodik. On preko svoje stranke SNSD insistira na tome da se usvoji novi zakon o Ustavnom sudu

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt oglasio se o zahtjevima iz RS da se izbace strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Kako se navodi u objavi OHR, Schmidt podsjeća da prema Ustavu BiH, međunarodne sudije imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

I to na dužnost sve dok ne napune 70 godina života, osim u slučaju da podnesu ostavku ili budu razriješeni konsenzusom ostalih sudija u Ustavnom sudu BiH.

“Isto tako, prema Ustavu BiH, zakon koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH može samo promijeniti način imenovanja međunarodnih sudija, ali im ne može prijevremeno prestati mandat kako bi se zamijenili domaćim sudijama”, istaknuti je u saopćenju OHR-a.

Na izbacivanju stranih sudija insistira posebno Milorad Dodik. On preko svoje stranke SNSD insistira na tome da se usvoji novi zakon o Ustavnom sudu koji bi podrazumijevao da se strane sudije sklone i umjesto njih imenuju domaći. Međutim, to očito neće ići tako lako kako je on zamislio.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas