OGREŠEVIĆ: Razgovaram sa Izetbegovićem; moguće je formiranje nove većine, svašta će se dešavati

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević je, komentarišući tijesnu situaciju u Parlamentu FBiH čija je sjednica danas otkazana, kazao da je jasno da većina ima probleme te da nije isključivo formiranje neke nove većine. U razgovoru za jutarnji program BHT1 kazao je kako se NES nije pokajao što na kraju nije ušao u vlast u FBiH.

Naime, NES je tokom pregovora o formiranju vlasti na federalnom nivou mjesecima ucjenjivao partnere okupljene oko Trojke, tražeći sve više pozicija za sebe, a sve su to pravdali navodnom brigom o državi.

“Imali smo jasno definirane razloge zašto to nismo uradili. Nas zanimaju krupna pitanja koja se tiču opstanka zemlje, a imamo nenormalnu situaciju i aktere koji ne poštuju zakon. Imamo Dodika koji godinama ucjenjuje, blokira i slično. U konačnici vrlo je bitan i taj njegov vokabular. Ne možemo reći to nije ništa, to uznemiruje građane. Ja vjerujem da oni imaju plan i čekaju situaciju da razgrade državu”, rekao je Ogrešević.

Na pitanje šta je Trojka do sada dala Dodiku i Čoviću, zbog čega je NES često kritikuje, Ogrešević je kazao:

“Posljednje što se mogu sjetiti je UIO, nemamo taj nacionalni balans. Ja sam u jedinom razgovoru s Dodikom na kojem sam bio tokom pregovora rekao da to ne može i da se mora poštovati zakon prvo. Moramo sagledavati i širu sliku, procesi će trajati, oni su vrlo teški”.

Ogrešević kaže kako je Vlada FBiH “sklepana” uz pomoć političke trgovine, odnosno činjenje ustupaka Arnelu i Rami Isaku.

“Međunarodna zajednica je bila zainteresirana da se formiraju vlade i državna i federalna. Mislim da i vi i ja znamo da je stav međunarodne zajednice bio da se izbaci SDA. Mi smo protiv načina na koji je imenovana ta vlada, odlukom Schmidta i s većinom koja je na rubu i koja je sklepana u zadnji tren, očigledno političkom trgovinom. Opća javnost to vidi na takav način i to je očito i jasno svima i to je balans koji nosi ova većina. Vidimo kod imenovanja mlađeg Isaka da je to jedan od razloga što je sazvana pa odgođena sjednica Federalnog parlamenta “, naveo je Ogrešević.

Zatim je potvrdio da se čuje sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Razgovaramo o procesima u državi, šta se desilo, šta se dešavalo i šta očekujemo da će se dešavati”, rekao je Ogrešević.

Istaknuo je da će Nermin Nikšić imati težak premijerski mandat, a da ni novoj većini u Parlamentu FBiH neće biti lako te da je očigledno da već sada imaju probleme.

“Moguće je da se formira nova većina u Parlamentu FBiH. U njemu ima 98 zastupnika, vrijeme je dugo. Svašta će se dešavati”, kazao je predsjednik NES-a.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas