OGROMNI NEREDI U ISTAMBULU (VIDEO): Prosvjednici nasrnuli na policiju, trgaju im štitove

Foto: Screenshot YouTube

Turska policija bacila je suzavac na prosvjednike da bi spriječila formiranje povorke u povodu Međunarodnoga praznika rada na simbolično važnom istanbulskom trgu Taksim. Okupile su se hiljade prosvjednika i prosvjedi traju satima.

Na snimkama turskoga CNN-a vidi se djelovanje policije i tučnjava koja je izbila između policije i prosvjednika. Snage sigurnosti su u nekoliko redova blokirale put do trga Taksim, a ministar untrašnjih poslova Ali Yerlikay je kazao da je privedeno 210 osoba.

Na snimkama se vidi i kako prosvjednici mlate policiju i trgaju im štitove.

Vlasti su zabranile okupljanje i prosvjede na trgu i ogradile su veliko područje u središtu grada, uz objašnjenje da je to učinjeno iz sigurnosnih razloga. Trg Taksim u središtu Istanbula ima simbolično značenje za sindikate i za oporbu.

Dana 1. maja 1977. sindikalisti su ondje željeli održati skup da bi obilježili Međunarodni dan rada, no snajperisti su zapucali na prosvjednike i mnoge među njima ubili. Ondje je bilo oko 500.000 ljudi.

Trg je simboličan i za protivnike vlasti jer su godine 2013. u istanbulskom parku Gezi započeli protuvladini prosvjedi koji su se kasnije proširili na cijelu zemlju.

Prosvjedi su u početku bili usmjereni protiv razvoja Gezi parka, koji se nalazi blizu trga Taksim, no ubrzo su prerasli u prosvjede protiv tadašnjeg premijera i sadašnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana koji ih je ugušio. Od tada su na trgu Taksim zabranjena protuvladina okupljanja.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas