OHR O DODIKOVIM ZAKLJUČCIMA SA SJEDNICE NSRS: Evo šta su poručili

Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje, kažu nam iz OHR-a

Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH jer se tu radi o interesu građana, istakli su za Oslobođenje iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Ovo su, između ostalog, iz OHR-a kazali na naše pitanje za komentar o zaključcima koje je na jučerašnjoj sjednici NSRS-a iznio predsjednik RS Milorad Dodik.

– Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede. Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde, kazali su iz OHR-a.

Dodaju kako to potvrđuje i ono što se jučer desilo na sjednici NSRS-a, a to je da vladajuća većina nije kritikovala sadržaj tehničkih izmjena uprkos tome što se sa njima ne slažu.

– Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju, poruču iz OHR-a za naš list.

Schmidt je potom podsjetio na izjavu ambasadora PIC-a od oktobra prošle godine, kao i na preporuke Venecijanske komisije, OSCE-a i GRECO-a.

– Visoki predstavnik podsjeća da su 18. oktobra prošle godine, već tada manje od godinu dana prije izbora, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u svojoj izjavi pozvali organe vlasti da osiguraju da se lokalni izbori 2024. godine održe uz poboljšanu transparentnost i integritet tako što će usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na demokratske izbore, kao što su jasno i više puta preporučili iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su naglasili da bi „građani trebali imati povjerenja u izborne sisteme, u dosljednu primjenu proceduralnih zaštitnih mehanizama, kao i u tajnost glasanja“, zaključuju iz OHR-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas