OKRUŽNI SUD DOBOJ: Rusi nezakonito otpuštali radnike Rafinerije ulja Modriča

Foto: Rafinerija ulja Modriča

Rafinerija ulja Modriča, u vlasništvu ruske kompanije „Neftegazinkor“ nezakonito otpušta radnike i krši njihova prava, presudio je Okružni sud u Doboju. Rafinerija je na perfidan način pokušala smanjiti broj radnika tako što ih je primoravala da se testiraju iako to nije predviđeno nijednim zakonom, saznaje portal CAPITAL.

Nakon ovakvog postupka Rafinerije, osam radnika je pravdu potražilo pred Osnovnim sudom u Modriči koji je presudio u korist Rafinerije.

Međutim, Okružni sud u Doboju je tu presudu preinačio i donio presude u korist tri radnika, dok ostalih pet još čekaju sudsku odluku.

Jedan od radnika koji su dobili otkaz, a koji je u Rafineriji bio zaposlen čak 23 godine, Jovica Milanković za CAPITAL kaže da su iz uprave preduzeća na krajnje bezočan način pokušali da smanji broj radnika, odnosno nezakonitim testiranjem.

„Radnici nisu htjeli da se takmiče između sebe ko će bolje uraditi test, najviše zbog tog što smatramo da je to testiranje bilo nezakonito i da je jedini zakonit test onaj o protivpožarnoj zaštiti“, naglašava Milanković.

Dodaje da su se radnici dogovorili da samo potpišu test, jer tako neće moći nikoga eliminisati i otpustiti na uštrb drugog.

„Ono što je važno je da ih sada dobijamo na sudu i da su neke moje kolege već dobile presude u svoju korist, a i mi ostali se nadamo da će ishod biti takav“, kazao je Milanković.

Miroslav Savić je takođe jedan od otpuštenih radnika, a u Rafineriji je takođe 23 godine bio zaposlen na radnom mjestu operater na postrojenju za pripremu i obradu otpadnih voda.

On je sada dobio presudu u svoju korist, te naglašava da će se, nakon sudske odluke, vratiti na posao.

„Naravno da ću se vratiti na posao. Imam malu djecu i posao mi je potreban. Nikad nisam ni trebao otići sa tog radnog mjesta, ali je uprava Rafinerije učinila sve da nas nezakonito otpusti“, kaže Savić za CAPITAL.

I on poput Milankovića svjedoči da je bio podvrgnut nezakonitom testiranju, koje je takođe odbio.

„Takva testiranja su nezakonita i mi nismo željeli da se testiramo. Sada je drugostepna odluka pokazala da smo bili u pravu i da smo otpušteni mimo zakona“, zaključio je Savić.

Šta je sporno

Na sudu Savića, kao i sve ostale otpuštene radnike, zastupa advokat Miloš Đurić koji kaže da je ovo prvi put u njegovoj karijeri da su mu usvojeni svi žalbeni navodi.

U žalbi koju je u ime Savića podnio na presudu Osnovnog suda u Modriči, Đurić naglašava da je izvršeno testiranje radnika koje nije propisano Zakonom o radu niti pravilnikom poslodavca.

„Samim tim ne možemo ni pretpostaviti kakve su posljedice ako radnik izađe na test, a ne zna odgovor ni na jedno pitanje ili ako jednostavno odbije da se testira“, istaknuto je u žalbi koji je podnio advokat Đurić.

Đurić u žalbi pojašnjava da ni jednom odredbom zakona i Pravilnika o radu nije predviđeno testiranje radnika, a samim tim ni posljedice za slučaj da se test ne položi.

„Suprotno tome, Zakonom o radu i Pravilnikom o radu je propisano da poslodavac može poslati radnika na stručno usavršavanje i osposobljavanje“, ističe Đurić.

Kaže da radnika koji ne poznaje materiju kojom radi, poslodavac može poslati na stručno usavršavanje i osposobljavanje, a ako odbije onda postoje zakonom propisane mjere.

Naglasio je da nakon što radnici nisu ispunili testove, odnosno samo su se potpisali na njih, Rafinerija ukida radno mjesto „operater na postrojenju za pripremu i obradu otpadnih voda“, a kao razlog ukidanja navodi da su radnici odbili da se testiraju.

Rafinerija je zatim donijela odluku o izmjeni sistematizacije i ukinula radno mjesto, te otkazala ugovore.

FOTO: Ilustracija

Prema njegovim riječima, budući da se radi o poslovima koji su neophodni za normalno funkcionisanje proizvodnje, Rafinerija novom sistematizacijom postojećem radnom mjestu „operater na postrojenju za pripremu i obradu otpadnih voda i vozila za prikupljanje tečnih materija dodaje tri nova izvršioca“.

Nakon toga Rafinerija raspisuje interni oglas za popunu ta tri radna mjesta.

Na konkurs se javlja i jedan od otpuštenih radnika, Miroslav Savić, ali ga Rafinerija dopisom obavještava da ne ispunjava uslove konkursa jer je oglasom za navedeno radno mjesto traženo zvanje KV/metalski i vozač, dok je zvanje tuženog elektroinstalater.

Rafinerija nakon toga novom sistematizacijom radnom mjestu operater na postrojenju za pripremu i obradu otpadnih voda i vozila za prikupljanje otpadnih tečnih materija dodaje uslov „hemijska/tehnološka struka“ te sebi stvara poziciju da internim premještajem zaposli tri radnika.

„Njih trojica, bez ikakvog radnog iskustva na poslovima operatera na postrojenju za pripremu i obradu otpadnih voda i bez testiranja bivaju zaposleni i danas rade iste one poslove koje je radio Miroslav Savić“, naveo je Đurić u žalbi.

Naglašava da je radno mjesto operater na postrojenju za pripremu i obradu otpadnih voda bez osnova ugašeno, a svi ti poslovi su pripisani drugom radnom mjestu.

„Da bi stvar bila gora svi svjedoci koji su saslušani pred Osnovnim sudom u Modriči su potvrdili da navedeni trojac obavlja sve one poslove koje su obavljali otpušteni radnici“, dodaje Đurić u žalbi.

Đurić u žalbi dalje navodi da je ukinuto radno mjesto jer radnici nisu položili testove.

On pojašnjava da treba imati u vidu da se radi o radnom mjestu na kome se obavljaju poslovi koji su neophodni za funkcionisanje Rafinerije.

„Svi svjedoci su potvrdili da iste one poslove koje su obavljali otpušteni radnici, sada obavljaju drugi radnici. Dakle, ovdje se radi o fiktivnom ukidanju radnog mjesta tako da se poslovi jednog radnog mjesta pripisuju drugom radnom mjestu“, navodi Đurić.

Pojašnjenja radi, Rafinerija ulja Modriča je 2021. godine otpustila osam radnika.

Od ukupno osam otpuštenih radnika dobojski sud je do sada presudio u korist njih trojice, te naložio Rafineriji da ih vrati na posao i isplati im zaostale plate.

I ostali otpušteni radnici vjeruju da će presude u njihovom slučaju biti slične.

Otpušteni radnici su još u februaru 2022. godine podnijeli tužbu protiv bivše firme Osnovnom sudu u Modriči jer su smatrali da su nezakonito otpušteni, posebno imajući u vidu da su odmah nakon njihovog odlaska, na njihova radna mjesta došli drugi radnici.

Iz Rafinerije su se oglušili na naše zahtjeve da prokomentarišu nezakonito otpuštanje radnika.

Rafinerija ulja privatizovana je 2007. godine zajedno sa Rafinerijom nafte u Brodu i mrežom pumpi „Nestro Petrol“ ruskoj kompaniji „NjeftegazinKor“ za 236 miliona KM.

Iako se najavljivao preporod ovog preduzeća kao i kompletne naftne industrije RS nakon privatizacije, od toga nije bilo ništa.

Rafinerija u Modriči godinama posluje sa gubitkom, osnovna djelatnost joj je postala uslužna prerada za “Optima grupu” koja je ujedno i vlasnik proizvodnog procesa u rafineriji, a radnika je sve manje.

Tako je u Rafinerija od 520 zaposlenih prije privatizacije na kraju prošle godine imala 183 radnika, dok akumulirani gubitak preduzeća iznosi gotovo 111 miliona KM.

Izvor: Capital/Bojana Ninković

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas