ONKOLOŠKI PACIJENTI IZ TUZLE OČAJNI: Na radioterapiju i dalje putuju u druge gradove

Foto: Dr. Hasan Osmić - Državna i kantonalne vlade trebaju hitno riješiti ovaj problem

Nadamo se brzom rješenju problema, s obzirom na to da su u pitanju životi i zdravlje velikog broja pacijenata, naglašava dr. Hasan Osmić, jedan od najpoznatijih onkologa u BiH

U Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla i dalje je oko 150 onkoloških pacijenata zbog dotrajalosti aparata za radioterapiju koji mjesecima ne radi primorano odlaziti na dalje liječenje u medicinske ustanove Sarajeva, Zenice i Mostara. Kako je za Oslobođenje kazao dr. Hasan Osmić, šef Odjeljenja za radioterapiju u tuzlanskom Kliničkom centru, tenderska dokumentacija je još u proceduri, tako da sve produžava nabavku aparata.

HITNO DJELOVANJE

Dr. Osmić naglašava da je o potrebi hitnog puštanja u rad radioterapijskog centra u UKC-u Tuzla suvišno bilo šta komentarisati.

– Svakodnevno imamo potrebu za hitnu odluku i potrebu za radioterapijom, s obzirom na to da smo veliki centar kojem gravitira veliki broj pacijenata. Nadamo se brzom rješenju ovog problema s obzirom na to da su u pitanju životi i zdravlje velikog broja pacijenata, naglašava dr. Osmić, dugogodišnji stručnjak iz oblasti radioterapije, koji se bavi liječenjem onkoloških pacijenata, a u radioterapiji je od 1996.

Stoga iz ove zdravstvene ustanove mole da svi pozvani u državnim i kantonalnim vladama pristupe ozbiljno rješavanju ovog vitalnog problema za našu državu.

– Nema izgovora da se sa ovim čeka. Ovo je temeljni vid liječenja onkoloških pacijenata sa najprostijim metodama u radioterapiji i to nismo u stanju da pružimo našim pacijentima. Ne govorim o naprednim tehnikama zračenja IMRT, IGRT, što je sada standard, ne u svijetu, nego u našem najbližem okruženju, ustvrdio je dr. Osmić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas