OPOZICIJA RS PROTIV DODIKOVOG IZBORNOG ZAKONA I MITINGA ZBOG REZOLUCIJE: Stanivuković ipak dolazi na miting?

Nakon posebne sjednice biće održan miting “Srpska te zove”, koji se organizuje zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj treba da glasa Generalna skupština UN-a

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počeće sutra u 10 časova, a na dnevnom redu će, između ostalog, biti i Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske. Predsjednik enitetskog parlamenta Nenad Stevandić rekao je kako očekuje da će na ovoj sjednici biti usvojen izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine koju je formirala Vlada Srpske.

IZVJEŠTAJ JE PRIHVATLJIV

Nakon posebne sjednice na banjolučkom Trgu Krajine biće održan miting “Srpska te zove”. Predstavnici vlasti istakli su da se ovaj miting organizuje zbog rezolucije o genocidu u Srebrenici o kojoj treba da glasa Generalna skupština Ujedinjenih nacija.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica kazao je da će ova stranka pažljivo analizirati dostavljene materijale, prije svega Izborni zakon Republike Srpske. On kaže da trenutno niko ne zna da li je to isti zakon koji se pred poslanicima nedavno našao u formi nacrta.

– Ukoliko prijedlog ovog zakona bude identičan kao nacrt, on neće biti prihvatljiv za nas. Za nas je prihvatljiv nezavisni izvještaj za Srebrenicu i spremni smo da uđemo u usaglašavanje i podržaćemo ga. Sa druge strane, SDS neće podržati skup na Trgu Krajine. Ne pada nam na pamet da idemo na skup sa čovjekom koji je prije niz godina rekao da zna šta se desilo u Srebrenici. Ne pada mi na pamet da se odazovem na poziv čovjeka koji je za federalne medije rekao da je SDS kriv za zločin u Srebrenici i da se to dešavalo u prostorijama SDS-a u Bratuncu, naglasio je Govedarica.

Predsjednik Kluba poslanika PDP-a u NSRS-u Igor Crnadak kazao je da postoje novi skupštinski materijali za koje nisu znali da će se naći na sjednici, poput imuniteta, Zakona o referendumu i Zakona o radu.

– Što se tiče Izbornog zakona, mi ga nećemo podržati i pozivam ih da ga stave van dnevnog reda. Ako nastave s tim, ova politika vodi ka tome da ozbiljno bude ugrožena ustavnopravna pozicija Republike Srpske i dalja izolacija. PDP će podržati izvještaj o Srebrenici, ali ne i miting u Banjoj Luci, kazao je Crnadak.

STANIVUKOVIĆ UZ DODIKA

Lider Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović je rekao kako sa Dodikom i ostalim udbašima neće zajedno ni u crkvu, a kamoli na narodni miting. Vukanović je naglasio da je više nego zanimljivo što je prisustvo na mitingu najavio potpredsjednik PDP-a i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

– Siguran sam da niko nije iznenađen informacijom da će Dodikovo banjolučko mladunče i mezimče biti rame uz rame sa crvenim “patriotima” u četvrtak na novoj patriotskoj predstavi i mitingu podrške uzurpatoru. On je ponosno izjavio i najavio dolazak, sada već otvorenu i javnu podršku Dodiku i režimu i nakon dvije godine upozorenja šta se događa, maske su pale i sve je ogoljeno, rekao je Vukanović.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas