“OPPENHEIMER” CHRISTOPHERA NOLANA: Koja je cijena blistavog uma?

Christopher Nolan svoj novi film posvećuje upravo njemu – ocu atomske bombe i kroz tri sata nas vodi na putovanje kroz njegov briljantni um – od velikih ideja do halucinacija

Ivana Golijanin

– Our work here will ensure a peace mankind has never seen.

– Until somebody builds a bigger bomb.

– “Oppenheimer” (2023)

Prizor vatrene lopte koja se diže iznad pustinje Novog Meksika 16. jula 1945. na poligonu Trinity bio je povod za izgovaranje jedne od najcitiranijih rečenica novije istorije. Govorivši o prvoj nuklearnoj eksploziji, američki fizičar J. Robert Oppenheimer je 1965. godine citirao dio iz hinduističkog spisa “Bhagavad” Gita: “Ja sam postao smrt, razarač svjetova”. I zaista, rečenica je to koja slikovito prenosi nevjerovatnu destruktivnu snagu isporučenu kao sredstvo za masovno uništenje. Oppenheimer nije htio ubijati, ali je znao da će nuklearno oružje ionako biti napravljeno, pa je na sebe preuzeo odgovornost i dužnost da napravi atomsku bombu.

image

Filn Oppenheimer/

IMPRESIVNE VIZUALIJE

Christopher Nolan svoj novi film posvećuje upravo njemu – ocu atomske bombe – i kroz tri sata nas vodi na putovanje kroz njegov briljantni um – od velikih ideja do halucinacija. Posmatrajući izvan okvira postojećeg rata koji se mora okončati, Robert Oppenheimer se bojao uspjeha svog projekta koji bi zauvijek ostavio otvorenu mogućnost razvoja nuklearnog oružja nezaustavljive snage. Hiljade naučnika učestvovale su u projektu “Manhattan” dok su skupa sa svojim porodicama bile smještene u tajnim vojnim bazama na udaljenim lokacijama. “Projekt Manhattan je po prvi put iskoristio ogromnu energiju u jezgru atoma”, objašnjava Cynthia C. Kelly, osnivačica i predsjednica Fondacije za atomsko nasljeđe, neprofitne organizacije posvećene istoriji projekta i atomskom dobu. “Manhattan” je nastao iz ideje, ali i straha da bi nacistička Njemačka mogla napraviti atomsku bombu sa kojom bi potvrdili zastrašujuću svjetsku dominaciju. Nekoliko vodećih istraživača radilo je za tadašnju Njemačku, uključujući Wernera Heisenberga. Uprkos tome, neki od njih su, poput fizičara mađarskog porijekla Lea Szilárda, pobjegli od nacista u Evropu i zatražili od Alberta Einsteina da podrži njihovo pismo upućeno predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu, koji je kasnije sazvao komitet za istraživanje mogućnosti da se napravi atomska bomba. Projekt “Manhattan” finaliziran je testom “Trinity” u Novom Meksiku 16. jula 1945 – prvom detonacijom nuklearnog oružja. Do tada, Sjedinjene Američke Države su na projekt potrošile oko 2,2 milijarde dolara – što je ekvivalent od oko 37 milijardi dolara danas.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas