OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG BANJALUČKOG MUFTIJE I ČELNIH LJUDI MEDŽLISA: Stanovi na groblju

Foto: Mondo

Prema optužnici, oni su trećim licima prodali zemlju u Banjaluci i Trnu kod Laktaša, vlasništvo Medžlisa IZ, za izgradnju stambenih ili poslovnih objekata te tako pričinili štetu

Bivši banjalučki muftija Osman Kozlić i nekadašnji predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Banjaluci Kasim Mujičić (77), bivši predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Almir Hodžić (38) i nekada glavni imam Muhedin Spahić (38) optuženi su raznim malverzacijama oštetili Medžlis IZ Banjaluka za više od 740.000 KM.

Optužnicu protiv njih podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo, a potvrdIo Osnovni sud u Banjaluci, pišu Nezavisne novine.

Mujičiću i Kozliću se na teret stavlja krivično djelo nesavjestan rad u službi, dok Hodžića i Spahića terete da su počinili po dvije zloupotrebe službenog položaja. Spahiću se dodatno na teret stavlja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Prema optužnici, oni su trećim licima prodali zemlju u Banjaluci i Trnu kod Laktaša, vlasništvo Medžlisa IZ, za izgradnju stambenih ili poslovnih objekata te tako pričinili štetu.

Kako se navodi, Mujičić, koji je bio ovlašćen za zastupanje Medžlisa IZ, je 21. oktobra 2014. godine bez saglasnosti Vijeća muftija kod notara zaključio ugovor o zamjeni nekretnina sa pravnim subjektom, a koji se odnosi na zamjenu vakufskog zemljišta, odnosno groblja Vakuf Mehdibegove džamije u površini od 3.563 kvadrata.

“Saglasnost je kasnije pribavljena od Vijeća muftija 6. aprila 2015. godine uz određene izmjene ugovora koje su se ticale kvadrature stambenog i poslovnog objekta. Na osnovu toga Mujičić je, kao jedan od potpisnika, propustio dužnost nadzora i nesavjesno postupio ne izvršivši svoju službenu dužnost tako što je trebao zahtijevati sačinjavanje novog ugovora ili aneksa postojećeg što nije učinio. To je za posljedicu imalo prodaju nekretnina od strane posjednika i vlasnika trećoj osobi B.J. čime je Medžlis IZ oštećen za 453.293 KM”, navodi se u optužnici.

Takođe se dodaje da je Kozlić kao Muftija Muftijstva Banjalučkog, optužen da je bio supotpisnik i garant Ugovora o zamjeni spornih nekretnina opisanih u 1. tački optužnice.

Hodžić je optužen da je kao predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Banjaluka u namjeri da drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist 21. aprila 2016. kod notara zaključio Ugovor o besteretnom prenosu prava svojine i posjeda na nekretnini kojim je prenio bez naknade Vakufsko zemljište u Kozarskoj ulici (njiva u Vakufu Hadžibabine džamije i groblje) na firmu iz Banjaluke. Ugovor je zaključen bez prethodno pribavljenog odobrenja Vijeća Muftija usljed čega je Medžlis IZ oštećen za iznos od 200.000 KM.

Kako stoji u optužnici, Hodžić je zajedno sa Kozlićem i investitorom izgradnje 13. jula 2016. potpisao ugovor o zajedničkom ulaganju sa firmom iz Banjaluke kao suinvestitorom izgradnje poslovnog objekta u ulici Meše Selimovića, na vakufskom zemljištu Ferhat-pašine džamije (254 kvadrata). Time je ušao u realizaciju ugovora i izgradnju poslovnog objekta bez pribavljene saglasnosti i odobrenja Vijeća muftija. Time je prekoračio granice svojih ovlašćenja.

Ističe se da iako je ugovorom o zajedničkom ulaganju utvrđena fiksna cijena pruženih usluga optuženi je 17. januara 2017. godine zaključio još jedan ugovor u ime Medžlisa IZ Banjaluka kao naručilac o izvođenju druge faze građevinskih radova za ugovorenu cijenu od 73.000 KM, a koja je putem blagajne gotovinski isplaćena izvođaču K. A, čime je pričinio štetu Medžlisu IZ.

Muhedinu Spahiću na teret je stavljeno da je kao glavni imam i punomoćnik Hodžića 21. aprila 2017. godine bez saglasnosti Vijeća muftija zaključio ugovor o prenosu prava svojine na nepokretnosti u Kozarskoj ulici na firmu iz Banjaluke, čime je oštetio Medžlis za 14.600 KM. Istovremeno je sačinio Odluku o raspolaganju nepokretne imovine Medžlisa u kojoj je unio neistinite podatke, odnosno da je istu donio izvršni odbor Medžlisa dana 24. marta 2017. godine, a koju je potom ovjerio pečatom Medžlisa i upotrijebio je u pravnom prometu za zaključivanje predmetnog ugovora.

Optužen je i da je 14. juna 2016. zaključio Ugovor o prenosu prava svojine na vakufskoj zemlji u Trnu kod Laktaša sa Medžlisa na firmu iz Banjaluke. To je učinio suprotno proceduri i bez odobrenja Vijeća muftija da bi 14. marta 2017. godine prometovao nekretnine zaključivši kupoprodajni ugovor po cijeni od 30.000,00 KM, čime je firmi iz Banjaluke pribavio imovinsku korist.

Izvor: Nezavisne
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas