ORBANOVA PREVODITELJICA U BANJALUCI POGREŠNO PREVODILA NJEGOVE IZJAVE: Umjesto BiH govorila RS

Mađarskog premijera Viktora Orbana njegova je službena prevoditeljica dovela u neugodnu situaciju krivotvoreći prijevod njegovih izjava u Banjoj Luci zbog čega se stekao dojam da on tretira Republiku Srpsku a ne Bosnu i Hercegovinu kao državu.

Orban je juče bio u službenoj posjeti našoj zemlji, a nakon susreta s predstavnicima državne vlasti BiH i Federacije BiH u Sarajevu on se u večernjim satima u Banjoj Luci sastao s političarima iz RS predvođenim predsjednikom manjeg bh. entiteta Miloradom Dodikom.

U izjavi novinarima nakon tog susreta Orban je govorio na mađarskom uz simultani prijevod a predvoditeljica je kada je on spominjao BiH koristila naziv RS.

Krivotvorenje Orbanovih konstatacija moglo se utvrditi tek naknadno u preslušavanju njegovih originalnih izjava, ali ni nakon toga nije stiglo nikakvo pojašnjenje niti izvinjenje zbog negativnih reagiranja koje je to prouzrokovalo.

Konkretan sporni navod odnosio se na Orbanovu izjavu kako Mađarska podupire europsku intergraciju BiH gdje je prevoditeljica izostavila naziv države, a umjesto toga navela entitet.

Međutim, i dalje su ostale sporne Orbanove izjave u kojoj je on kazao kako Mađarska “razumije bitke koje vodi RS” kao i kritike na račun Europske unije kroz konstataciju kako je “europska politika u odnosu na Srbe nedostojna”.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas