ORGANIZATOR KARAMUJA U BIJEGU: Kakanjski policajci pomagali u krađama, otmici i reketiranju

Foto: Karamuja u akciji i sa jednim uhapšenim policajcem

Porodica je te večeri uzalud zvala kakanjsku policiju očekujući brzu reakciju. Karamuja je ispred otetog privrednika mobitelom kontaktirao policajce (identitet poznat Žurnalu, nalaze se među uhapšenima) kako bi usmjeravao njihovo (ne)djelovanje.
Piše: Amarildo Gutić

Akcija policije Zeničko-dobojskog kantona rezultirala je hapšenjem 16 njihovih kolega koji su službovali u Policijskoj stanici Kakanj. Jedna osoba je izbjegla hapšenje i trenutno je u bjekstvu. To je Mustafa Karamuja zvani Musa i on slovi kao organizator kriminalnih aktivnosti uhapšene grupe, potvrđeno je Žurnalu iz nekoliko policijskih izvora. Karamuja nije policajac nego „kontroverzni biznismen“ i sumnja se da mu je dojavljeno o akciji hapšenja i za njim je trenutno raspisana potjernica.

„Policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj kriminogenim osobama, dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali.Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja“, navedeno je u saopštenju Uprave policije MUP-a ZDK.

Prema saznanjima Žurnala, krađa uglja samo je jedan detalj „aktivnosti“ Mustafe Muse Karamuje i njegove grupe tokom kojih su imali svesrdnu pomoć pojedinih policajaca. Tako je polovinom prošle godine ova grupa izvršila upad u kuću jednog kakanjskog privrednika i odvela ga izvan grada, da bi poslije tražila novac za oslobađanje.

Porodica je te večeri uzalud zvala kakanjsku policiju očekujući brzu reakciju. Karamuja je ispred otetog privrednika mobitelom kontaktirao policajce (identitet poznat Žurnalu, nalaze se među uhapšenima) kako bi usmjeravao njihovo (ne)djelovanje.

Žurnal je u posjedu video zapisa koji pokazuju svu drskost otmice i reketiranja, jer se grupa predvođena Karamujom sutradan ujutro mirno vratila do kuće prijeteći osvetom u slučaju neplaćanja. Kako nisu dobili novac, nedugo potom zapalili su vikendicu reketirane osobe.

Bilo bi logično da je o svemu obaviješten dežurni tužilac, ali nije. Policijski izvještaj mjesecima je bio skrivan. Zbog interesa istrage i njenog eventualnog okončanja, do daljnjeg ne možemo otkrivati više detalja.

O korumpiranosti pojedinih kakanjskih policajca govori se već duže vrijeme. Znakovito, akcija hapšenja uslijedila je nedugo nakon nedavne smjene policijskog komesara ZDK Rusmira Šišića, a tu funkciju do daljnjeg obavlja načelnik Sektora uniformisane policije Vahidin Topalović. Topalović je do februara prošle godine bio komandir Policijske stanice Kakanj…

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas