OŠTRA OSUDA SAD i EU: Od Kurtija traže da zaustavi provokativne akcije na sjeveru Kosova

Foto: Twitter

“Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost”, poručio je Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u petak kosovskog premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na sjeveru i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

Blinken je naveo da SAD osuđuju jednostrane akcije koje je sprovela Vlada Kosova kako bi ušla u općinske zgrade na sjeveru silom.

“Te akcije su u suprotnosti sa sugestijama SAD i EU. Ove akcije su nepotrebno dovele do podizanja tenzija, podrivaju naše napore da pomognemo da se normaliziraju odnosi Srbije i Kosova i imat će posljedice po bilateralne odnose SAD-a s Kosovom. Pozivamo kosovskog premijera Albina Kurtija da zauzme drugačiji kurs, a sve strane da se uzdrže od daljih akcija koje će rasplamsati tenzije i promovirati konflikt”, naveo je Blinken u izjavi.

On se oglasio i na Twitteru, gdje je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.

“Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU“, naveo je Blinken na Twitteru.

Sukobe kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, inicirane pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina, osudila je najoštrije i Evropska unija.

“Snažno žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleks. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno sprovodi svoj mandat. Svi moraju da poduzmu akcije kako bi smanjili napetu situaciju i odmaһ vratili smirenost. EU neće priһvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije. Očuvanje mira i sigurnosti na terenu treba da bude prioritet”, kaže se u saopćenju.

Također je navedeno da EU dosljedno ističe, da nedavni izvanredni izbori na sjeveru Kosova ne nude dugoročno političko rješenje za općine u kojima su održani.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas