OTVARA LI TROJKA PANDORINU KUTIJU U KS: Upitna je većina za rekonstrukciju Vlade, SDA upalila motore

Ono što je Raport prije dvije sedmice najavljivao sad je dobilo i potvrdu – Trojka radi na rekonstrukciji Vlade KS i izbacivanju SBiH-a iz vladajuće većine.

Potvrdio je to sinoć zastupnik SDP-a Irfan Čengić komentirajući 100 dana rada Vlade KS.

“U ovom periodu opozicija vrijedno radi na rušenju Vlade KS i to je njen posao. Međutim radi se i unutar koalicije na usporavanju realizaciije političkih dogovora i pokušava se smanjiti skupštinska većina izbacivanjem partnera, što smatram da nije mudro.

Opozicija će nastaviti svoj posao, ali pozivam političke stranke i kolege zastupnike u skupštinskoj većini, da sav fokus i snagu prebacimo na podršku Vladi KS, provođenju dogovora i krenemo u snažno u proces usvajanja programa, zakona i strateških dokumenata”, naveo je između ostalog Čengić.

Iako nije precizirao ko i kako pokušava smanjiti skupštinsku većinu jasno je da stranke Trojke (SDP, NS i NiP) rade na izbacivanju SBiH-a iz vlasti.

Problemi na relaciji Trojka-SBiH počeli su nakon što je Semir Efendić izdao dogovor i sporazum sa strankama Trojke koji se ticao formiranja Vlade FBiH i okrenuo se SDA. Trzavice na federalnom nivou preslikale su se i na kantonalni pa su vidljivi usporeni rad Vlade KS i problemi vezani za imenovanje nekih kadrova u javna preduzeća.

No, ono što je zanimljivo jeste Čengićev stav da izbacivanje SBiH-a nije ‘mudra opcija’.

Matematički gledano – Čengić ima pravo s obzirom na to da Trojka bez SBiH-a ima minimalnih 18 ruku. Međutim, sad se postavlja pitanje i šta ako Čengić bude protiv?

To bi značilo da Trojka nema većinu ni za izglasavanje rekonstrukcije Vlade KS odnosno za imenovanje novih ministara koji bi zamijenili one iz SBiH.

Osim u slučaju da nisu napravili dogovor sa npr. Damirom Marjanovićem koji je iz koalicije izbačen nakon prevare sa izborom državnog delegata koju mu je zamjerio ponajviše SDP.

Sve to čini rekonstrukciju rizičnim poslom, posebno što je SDA u ofanzivi već mjesecima.

Prema informacijama Raporta, SDA i DF uveliko rade na prikupljanju 18 ruku kojima bi srušila Trojkinu Vladu.

A izbacivanjem SBiH-a, koji bi se u tom slučaju definitivno priklonio SDA (s kojom trenutno koketira), uveliko bi se približili tom cilju.

SDA trenutno ima sedam zastupnika u Skupštini KS, njihov privjesak DF četiri. SBiH ima pet zastupnika što znači da sa SDA i DF-om čine snagu od 16 zastupnika. Nedostaju im dva za većinu.

Međutim, pitanje je kome će se Damir Marjanović prikloniti, a pored toga sve su glasnije špekulacije da bi se Redžo Lemezan iz Naše stranke mogao prikloniti DF-u s obzirom na burne svađe koje je imao sa kolegama iz svoje stranke po pitanju Parade ponosa u Sarajevu.

Dakle, trenutna situacija za Trojku u Skupštini KS ne izgleda bajno, a izgledno je da bi otvaranjem procesa rekonstrukcije mogli otvoriti Pandorinu kutiju te ostati bez svega.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas