OTVORENO PISMO KUKIĆA BEĆIROVIĆU: Upitajte se koliko Vas vode ideje socijaldemokratije, a koliko populizam s etničkom patinom

Foto: Zoran Grizelj/PIXSELL

Akademik Slavo Kukić uputio je juče otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću u kojem je podnio ostavku u Savjetu za vanjsku politiku pri kabinetu člana Predsjedništva. Kukić u njemu kritikuje Bećirovića da je svoju nacionalnu i konfesionalnu pripadnost pretpostavio ideji socijaldemokracije na krilima koje je 2022. godine i dobio povjerenje najvećeg dijela birača. Takođe ga napominje na populistički pristup koji, „ništa manje od Izetbegovićeva, znači nabacivanje loptice Miloradu Dodiku zbog čega Vam može biti vječno zahvalan“.

Pismo prenosimo u cjelini:

„Poštovani gospodine Bećiroviću,

obavještavam Vas da povlačim svoju suglasnost za rad u Savjetu za vanjsku politiku u kojeg ste me prije pola godine imenovali. Istina, u njegovu radu sve ovo vrijeme, zbog bolesti s kojom sam se prethodnih godinu dana bio prisiljen nositi, nisam sudjelovao. No, istina je da sam zbog toga Vaše političko djelovanje mogao promatrati sa strane, neopterećen mojom participacijom u radu Savjeta i odgovornošću koju bih zbog toga eventualno i sam osjećao. Istina je, na koncu, da se prethodnih nekoliko godina često nisam slagao s Vašim intelektualnim, ali i političkim stavovima. I ovom zgodom bih Vas, ako Vas zanimaju razlozi, podsjetio na dva – a lista takvih je, nažalost, još veća – na potpuno nerazuman, i političkoj opciji kojoj pripadate, po mojem sudu, potpuno neprihvatljiv odnos prema pitanju Sutorine, ili, recimo, prema komuniciranju s političkim i državnim vrhovima bosanskohercegovačkih susjeda, Srbije posebice, koje je od Vas tražilo pristup čovjeka kompromisa a ne etnoratnika kojeg sve ove godine demonstrirate.

Usprkos svemu prihvatio sam ponudu za članstvo u Savjetu vjerujući da će Vaš dolazak na poziciju člana kolektivnog šefa države dovesti do promjene zbog odgovornosti prema političkoj misiji partije koja Vas je za tu poziciju predložila, ali i zbog odgovornosti prema građanima BiH bez obzira na njihova „etničko-konfesionalna krvna zrnca“, iz kojeg su dijela zemlje i slično. Želio sam, da budem još precizniji, vjerovati da će te na novoj dužnosti funkcionirati kao član Predsjedništva koji podjednako brine o svim građanima zastupajući njihove interese neovisno o tome koje su nacije ili konfesije.

Dosadašnji Vaš mandat, nažalost, svjedoči sasvim suprotno – i o tome, koliko god bio na strani ideje socijaldemokracije,  i to socijaldemokratske tradicije a ne blerovsko-šrederovskog trećeputaškog revizionističkog zaglibljivanja, i na strani SDP koji bi na toj i takvoj tradiciji trebao temeljiti vlastitu programsku orijentaciju, zbog vlastite mentalne higijene više nisam spreman šutjeti. Vašu nacionalnu i konfesionalnu pripadnost ste, naime, pretpostavili ideji socijaldemokracije na krilima koje ste 2022. godine i dobili povjerenje najvećeg dijela birača. U dosadašnjem mandatu ste, dakle, mnogo češće i intenzivnije funkcionirali kao etnički predstavnik Bošnjaka nego kao član Predsjedništva koji je tek po nacionalnosti Bošnjak.

U prilog tome, uostalom, svjedoči podosta detalja. No, ne bih Vas podsjećao na sve nego tek na nekoliko njih i najtoplije preporučam da o istima i sami razmislite.

U zemlji kakva je BiH član Predsjedništva iz svijeta socijaldemokratske tradicije bi, među inim, ljubomorno morao voditi računa o nacionalno i regionalno izbalansiranoj strukturi svih tijela koja imenuje. A što Vi činite? Sugeriram Vam da još jednom preletite preko strukture ovog Savjeta. Ili, pak, jer je tamo slika još jasnija, preko strukture profesionalnog, posebice profesionalnog savjetničkog kadra Vašeg kabineta, i da o apostrofiranom balansu sami razmislite. Po mome razumijevanju, između te strukture i ideje socijaldemokracije veza je, ako se o njoj uopće može govoriti, i više nego upitna. I puno više pristaje etnopolitičaru nego čovjeku građansko-socijaldemokratskog uvjerenja.

Najuljudnije bih Vam, potom, preporučio da još jednom proanalizirate strukturu ambasadorskog kadra imenovanog na Vaš prijedlog. Sugeriram Vam da pozornost obratite posebice na nacionalnu strukturu i politički beckground istoga. I da sami sebi odgovorite na pitanje koliko Vaši diplomatski džokeri imaju veze s članom Predsjedništva socijaldemokratske orijentacije, a koliko s, recimo, dužnosnikom kojem je u političkom radu vodilja populizam s etničkom patinom. Uz sve to, u Vašem ambasadorskom timu, i to na najisturenijoj diplomatskoj poziciji, je i čovjek koji je zadnjih deset godina činio baš sve da uzdrma identitet i sroza politički utjecaj partije kojoj pripadate, a kojom je godinama i sam kormilario. Ne znam kako ste, kao čovjek iz najužeg vodstva SDP-a, to objasnili svojim partijskim drugovima, ali sam, kao osoba privržena ideji socijaldemokratske tradicije, i više nego siguran da bi im ti detalji morali upaliti alarme i natjerati na razmišljanje zašto sve to činite.

Podsjetio bih Vas, u konačnici, na gotovo ratnički vokabular u odnosu na politiku srbijanskog i vrha Republike Srpske. Da on izlazi iz usta kritičkoga intelektualca ne bi bio ništa neuobičajen. Od kritičkog vokabulara, uostalom, ni sam ne bježim. Ali, i posebice događa li se to na gotovo dnevnoj bazi, iz usta političkog i državnog dužnosnika takav vokabular ne asocira na pristup ozbiljna državnika nego na pristup populističko-etničkoga dodvorivača koji dobru države i njezinih građana pretpostavlja računicu o vlastitom „šićaru“ u biračkom tijelu. I na pristup koji, ništa manje od Izetbegovićeva, znači nabacivanje loptice Miloradu Dodiku zbog čega Vam može biti vječno zahvalan. Bilo bi stoga vrlo uputno da razmislite o sasvim suprotnom, državničkom pristupu lidera Vaše partije, koji interes države pretpostavlja svim, pa i najosobnijim kalkulacijama. Želim vjerovati da bi Vam to pomoglo da u vlastitom političkom djelovanju markirate ono što kao političar socijaldemokratske provenijencije i sljedbenik ideje socijalne demokracije, ako to doista i  jeste, pod hitno morate mijenjati.

I na samom kraju, istinsko zadovoljstvo mi je da svakom sljedbeniku ideje socijaldemokratske tradicije u obnašanju političkih i državnih dužnosti vlastitim savjetima mogu i sam pomoći za dobro naše domovine i ideje socijaldemokracije bez koje, u to duboko vjerujem, nema ni mirne, ni evropske BiH. U pristupu, pak, koji je obilježio Vaš dosadašnji mandat člana Predsjedništva BiH, doista ne vidim smisao moga ostajanja u tijelu koje bi Vam trebalo biti od pomoći. Jer, Vaše političko djelovanje i moje poimanje funkcije koju obnašate spaja, ako se o njima uopće može govoriti, vrlo malo poveznica. Mi, uvaženi gospodine Bećirović, koliko god bih bio sretan da je drugačije, naprosto pripadamo različitim svjetovima.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas