“PALE STAN”: Stanari im uplatili 100.000 KM za održavanje zgrade, traže i dodatnih 20.000 za rekonstrukciju krova

Foto: spin-portal.info

Stanari zgrade u ulici Stjepana Lučića u Palama već 20 godina uplaćuju sredstva preduzeću A.D. “Pale Stan” za održavanje stambenih objekata. Bez obzira što je pomenutom preduzeću do sada uplaćeno više od 100.000 maraka, iz “Pale Stan-a” od stanara potražuju dodatnih 20.000 KM za rekonstrukciju krova zgrade.

Piše: Sanja Vasković

Zgrada u centru Pala stara preko 40 godina usljed neredovnog održavanja i ulaganja, nalazi se u lošem stanju, bez termo izolacije, sa dotrajalom stolarijom i krovom kojem je pod hitno potrebna sanacija s obzirom da krovovi stanova na posljednjem spratu prokišnjavaju. Stanarima je krajem prošle godine stiglo obavještenje da će se konačno izvršit rekonstrukcija krova sa krovnim pokrivačima od azbest- cementnih ploča. Vrijednost projekta je, kažu 138.668,24 KM sa PDV-om.

Naime, u obavještenju se navodi da je AD “Pale stan” sklopilo Ugovor sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost koji u projektu učestvuje sa 70% novčanih sredstava, odnosno 97.067,76 KM, opština Pale sufinansiraće projekat u vrijednosti od 20.000 KM, dok se od stanara potražuje preostalih 20.800 KM.

“S obzirom na to da je navedenim Projektom planirana kompletna sanacija krova i na Vašem objektu, obavještavamo Vas da ćemo u što skorijem vremenskom periodu dostaviti ugovore u kojima su jasno navedeni prava i obaveze ugovorenih strana, kao i iznos od 400 KM po nekretnini koji je neophodno da obezbijede svi stanari”, navodi se u Obavještenju.

 

Dopis stanarima

Par dana nakon dopisa stanarima, pomenuto preduzeće objavilo je na Portalu javnih nabavki Obavještenje o nabavci radova za rekonstrukciju krova gdje je pored zgrade u ulici Stjepana Lučića, planirana rekontrukcija krova još pet zgrada u Palama, prosječne vrijednosti od oko 27.000 maraka (po ulazu) bez PDV-a. Zanimljivo je da je u obavještenju navedeno da je procijenjena vrijednost radova za rekonstrukciju krova zgrade u centru Pala, koja je predmet ovog teksta, 91.595 KM bez, odnosno 107,166 maraka sa PDV-om.

 

 

 

Zašto su iz preduzeća “Pale- stan” obavijestili građane da je predviđena vrijednost 138.668 KM, a tenderom procijenili  manji iznos sredstava- ostaje nepoznato.

Ucjene stanarima?

AD “Pale stan” daje mogućnost stanarima da navedeni iznos mogu uplatiti u najviše četiri rate. Međutim ukoliko to ne učine iz ovog preduzeća, čiji je osnivač opština Pale, navode da će sredstva preusmjeriti na druge objekte. Ugovor je, kad i dopis,  sačinjen i uredno poslat.

 

Primjerak ugovora

Nezadovoljni ucjenama, pitajući se gdje je do sada uplaćeni novac od preko 100.000 KM ovom preduzeću završio, stanari su se, izrevoltirani dopisom, obratili v.d. direktora Davoru Mandiću.

Kao što bi Vam trebalo biti poznato kroz poslovanje Vašeg preduzeća, stanari naše zgrade dugi niz godina uplaćuju sredstva za održavanje iste, a preciznu evidenciju o tome imamo i mi, a kroz poslovne knjige sigurno da imate i Vi, tj. ‘Pale stan’. To nadalje znači da smo mi uplatili do sada cca 100.000 KM te smo za ta sredstva trebali imati kompletno nov krov, kao i fasadu, a ne da vi nama sada još na sve naše uplaćene pare tražite da još uplatimo, da bismo dobili samo zamjenu krova. Od dosadašnjih radova na održavanju objekta ne vrijedi puno trošiti riječi, ukratko bi se moglo sažeti u onu narodnu ‘luk i voda’, dakle skoro pa ništa”.

Stanari pitaju direktora kako to da novca za rekonstrukciju krova nema, iako godinama uplaćuju sredstva na račun pomenutog preduzeća. Tvrde da se novac netransparentno troši, te da većina uplaćenih sredstava, umjesto za poslove održavanja zgrada odlazi na plate radnika. Osim toga, i opština dotira određena sredstva ovom preduzeću. Tako je opština Pale u 2022. godini subvencionisala “Pale- stan” sa 90.000KM.

 

 

I pored uplata građana, subvencija opštine, rashodi su takođe veliki pa “Pale-stan” jedva uspijeva ostvariti godišnju dobit od par hiljada maraka, a za pomenuti projekat neće izdvojiti ni marke sopstvenih sredstava. 

Direktor: Izlazimo u susret korisnicima

Direktor AD “Pale- stan” Davor Mandić za SPIN Info tvrdi da stanari nisu ucijenjeni odnosno primorani uplatiti navedena sredstva i da je sve na dobrovoljnoj bazi.

Pitali smo ga kako komentariše to što se građani žale da nisu dobili adekvatnu uslugu za novac koji su uplatili. Kaže da taksa koju mjesečno uplaćuju je taksa za pružanje osnovnih usluga odnosno tekuće održavanje, a da bi investiciono održavanje zgrada korisnici trebali sami sufinansirati.

Ja sam prije dvije godine preuzeo upravljanje preduzećem i vidio nezadovoljstvo velikog dijela građana, onda je recimo uvedeno čišćenje, tom objektu su zamijenjena sva vrata i urađeno je puno nekog posla. To što oni spominju sto hiljada je nerealno, firma nije banka… Onda sam ja pitao- ako niste bili zadovoljni uslugom zašto niste osnovali ZEV i skupljali sebi pare? Odgovor je bio- zato što neće da plaćaju, to je vaš problem. Oni su konstantno imali uslugu održavanja zejedničkog dijela prostorija, ali nije osnovna djelatnost preduzeća da mijenja krov. Lično ja sam tražio modalitet da se izađe u susret tim korisnicima i da se krene sa zamjenom tih krovova”, kaže Mandić.

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, ovo preduzeće je do sada izvršilo nabavke ulaznih vrata vrijednosti 6.000 KM.

S obzirom da nisu formirali Zajednicu etažnih vlasnika /ZEV/, “Pale stan” kao, pravno lice, je prinudni upravnik u ovom slučaju što, prema mišljenju advokata Dina Tešića, samo povećava stepen odgovornosti vezano za raspolaganje uplaćenim novcem.

“Privredno društvo je moralo izvršiti održavanje zgrade koje se ogleda pretežno u građevinskim radovima i unaprađenju objekta za uplaćeni iznos i za to uredno ispostaviti fakture ZEV-u ili ovlaštenom licu koje zastupa etažne vlasnike. U pitanju je obligacioni odnos u kojem privredno društvo AD ‘PALE-STAN’  ima teretnu obavezu i koju mora izvršiti za naplaćeni iznos, u suprotnom vlasnici etažnih djelova zgrade imaju pravo da ako ništa potražuju da im se novci vrate, u skladu sa članom 210 ZOO-a, ili usljed izvršenja krivičnog djela od strane odgovornog lica”, kaže za SPIN Info Tešić i dodaje da se AD “Pale stan” očigledno suprotno Zakonu o obligacionim odnosima tj. načelima savjesnosti, poštenja i dobrih poslovnih običaja ponašalo u ovoj pravnoj stvari i nije izvršilo svoju zakonsku ili ugovorenu obavezu.

 

 

Naš izvor sa Pala, dobro upoznat sa situacijom u ovom preduzeću, navodi da je sramota je da je zgrada u tako lošem stanju i pored toliko uplaćenog novca od strane stanara . Pita, odakle novac za službeni automobil.

 

 

“Partijsko poigravanje sa preduzećem i građanima znači da ce neko morati položiti odgovornost za loš rad preduzeća i oni koji su imenovali lošu upravu”.

Izgleda da će i na Palama, kao u većini slučajeva, kada ponestane javnog novca građani morati dopunjavati budžet.

Tender je završen, rok za završetak radova je dvadeset dana, a dio stanara još uvijek odbija da plati navedeni iznos. Direktor tvrdi da će zgrada biti završena, makar na njegovu štetu.

 

Izvor: spin-portal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas