PANIKA NA NAJVIŠEM NIVOU: Ako je Trojka ispunila sve želje SNSD-u, zašto onda prijete uvođenjem Bakira u vlast?!

SNSD je nakon dugo vremena zaista dobio određene pozicije, koje su ovoj stranci pripadale još iz ranijih dogovora sa SDA

Prvaci SNSD-a smjenjivali su se posljednjih dana za govornicom režimskih medija u RS sa koje su upućivali uvrede ministru vanjskih poslova BiH i predsjedniku NiP-a Elmedinu Konakoviću.

Sezonu je otvorio Milorad Dodik koji je pored izgovorenih uvreda za Konakovića kazao da više nije “zajednički ministar”, da je radikal koji glumi Majku Terezu…

Povod ovoj rafalnoj verbalnoj paljbi bila je višednevna posjeta Konakovića Vašingtonu gdje se sastao s brojnim kongresmenima, senatorima, članovima Bidenove administracije.

Iako javnosti nisu poznati svi detalji tih razgovora, osim onoga što se da iščitati iz zvaničnih (obično šturih) saopćenja, za Dodika i ostatak njegove ekipe bio je to znak da se upale alarmi.

Nakon što su svi Dodikovi ponavljači ispucali iste teze upakovane u drugačiji lažljivi omot, portparol SNSD-a i delegat u Domu naroda BiH Radovan Kovačević uputio je nešto što bi trebala biti politička prijetnja Konakoviću i Trojci.

Naime, Kovačević je izjavio kako je Trojka u vlasti jer je to tako htio SNSD, a da bi se sve, ukoliko Trojka bude neposlušna – moglo promijeniti.

On je dalje kazao da je SNSD s Trojkom uspio ispuniti neke svoje ciljeve, te je ponovo istakao da bi se parlamentarna većina mogla promijeniti ukoliko se ne počnu ispunjavati njihovi uvjeti.

Naravno, pod promjenom parlamentarne većine Kovačević misli uvlačenje SDA i njenih satelita u vlast, što bi trebala biti prijetnja “neposlušnoj” Trojci.

No, i sam Kovačević se u svojoj izjavi spetljao i postao kontradiktoran.

Dakle, ako su izabrali Trojku da bi došli do određenih ciljeva – čemu onda prijetnja da će ih zbog neispunjenja uvjeta zamijeniti SDA-om?

SNSD je nakon dugo vremena zaista dobio određene pozicije, koje su ovoj stranci pripadale još iz ranijih dogovora sa SDA, no samo paničarenje i medijsko verbalno divljanje pokazuje političku osakaćenost SNSD-a da sam provodi određene politike.

Dodiku i njegovoj stranci upravo to nabija frustraciju – konačno je kadrovski ušao u vlast, ali su mu svezane ruke.

Pored toga, SNSD ima s druge strane partije koje su odlučila izabrati drugačiji način politike u kojem se Dodik, kada nema adekvatan odgovor uz ritam ratnih bubnjeva, snalazi kao ‘riba na suhom’.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas