PANIKA U RS ZBOG PRESUDE U SLUČAJU KOVAČEVIĆ: Ovo znači demontaža i nestanak, ne smije se pristati na to

Reagirao je i predsjendik opozicionog SDS-a Milan Miličević koji je kazao da bi narušavanje etničkog vodilo u neizvjesnost.

Nakon što je objavljeno da je Evropski sud u Strazuburu donio presud u korist Slavena Kovačevića u tužbi proti BiH, zavladala je panika u RS. I u poziciji i u opoziciji.

Kako je već objavljeno, Evropski sud donio je presudu kojom je uvažio skoro sve zahtjeve tužitelja Slavena Kovačevića a koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Domu naroda BiH.

Naime, Kovačević je tužio BiH na osnovu činjenice da on kao građanin BiH ne može birati člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda niti se kandidirati za tu poziciju. Isto tako on je tužio za to da nema utjecaj na indirektni izbor delegata u Dom naroda BiH.

Sud u Strazburu je, prema prvim informacijama, naložio da BiH mora biti jedna izborna jedinica prilikom izbora članova Predsjendištva BiH. To znači da se sva tri člana biraju na teritoriji cijele BiH, a ne kao do sada po entitetima u omjeru 2:1 – dva iz FBiH i jedan iz RS.

Takva odluka izazvala je panične reakcine iz RS.

Prvi je reagirao šef DNS-a Nenad Nešić koji je kazao da je to nedopustivo i da se priprema majorizacija Srba.

“Republika Srpska i srpski narod nikada neće dozvoliti da im drugi biraju predstavnike, a BiH neće i ne može postojati na unitarističkim i centralističkim temeljima, rekao je Nešić.

Reagirao je i predsjendik opozicionog SDS-a Milan Miličević koji je kazao da bi narušavanje etničkog vodilo u neizvjesnost.

“Ako je neko imao plan da nakon majorizacije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini majorizuje i srpski – prevario se”, istakao je Miličević.

“Nadam se da u Republici Srpskoj ne postoji ruka koja će prihvatiti bilo koje rješenje po kojem će našeg člana Predsjedništva BiH i delegate iz Republike Srpske birati neko drugi”, poručio je Miličević.

Paniku su počeli dizati i pravnici iz RS koji tvrde da bi usvajanje ovakve presude značilo ‘demontažu RS’.

Za RTRS je svoje strahove podijelio profesor ustavnog prava Milan Blagojević.

On je prvo izrazio paranoju da Evropski sud radi u dosluhu s nekim iz Sarajeva jer mu nije jasno kako se sadržaj presude zna prije nego je ona i objavljena.

Blagojević ističe kako bi izlaženje u susret ovoj presudi Evropskog suda za ljudska prava značilo demontažu RS-a i unitarizaciju BiH.

“Na to Republika Srpska ne smije nikako pristati, jer bi time ona ne samo nestala, već bismo svi mi dozvolili da se time poništi suštinski dio Dejtonskog mirovnog sporazuma kao pravno valjanog međunarodnog ugovora, a time i taj ugovor u cjelini, i to nepravom nekolicine sudija koje bi u tom slučaju trijumfovalo nad pravom i pravdom”, zaključio je.

Veterani Republike Srpske reagovali su povodom presude Evropskog suda za ljudska prava istakavši da takva odluka predstavlja još jedan providan politički pokušaj ukidanja Republike Srpske, lišen svakog prava i pravde.

“Apelujemo na naše institucije da i ovaj akt pravnog nasilja nad Republikom Srpskom potpuno ignorišu i hitno rade na jačanju kolektivne svijesti da bez Republike Srpske u BiH nema ni prava ni pravde. Onima koji se raduju ovakvom pravnom nasilju poručujemo da je i BiH neodrživa na nepravdi i ponižavanju bilo kog konstitutivnog naroda”, navodi se u saopštenju Veterana Srpske.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas