PLENKOVIĆ PROGLASIO POBJEDU NA IZBORIMA: HDZ-u najviše mandata, ali nedovoljno da samostalno vlada

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Tanjug

Premijer Hrvatske Andrej Plenković proglasio je pobjedu Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim izborima i najavio da u četvrtak kreće u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali vladu.

“HDZ je treći put zaredom uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima“, rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ u Zagrebu posle parlamentarnih izbora održanih u srijedu na kojima je pobijedila HDZ ali s nedovoljno glasova za samostalnu vlast.

Naglasio je da će voditi računa o ključnim interesima zemlje, kao što je stabilnost i ocijenio da je važno da što pre budu formirane nova parlamentrana većina i vlada.

Plenković je ocijenio da opoziciona Socijaldemokratska partija ne zaslužuje da formira vladu, već da to treba da učini HDZ kao pobjednik izbora.

„Treći put smo tražili povjerenje naroda u zahtjevnim okolnostima. Vodili smo kampanju u okolnostima flagrantnog kršenja Ustava, a oni i dalje govore o nekakvoj vladi nacionalnog spasa“, rekao je Milanović, misleći na Socijaldemokratsku partiju.

„Umesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje. Kreirali su atmosferu koja nije primjerena. Katastrofalno su proveli vrijeme u opoziciji i ne zaslužuju da vode vladu. Mi smo dobili povjerenje s našim partnerima“, kazao je Plenković.

On je istakao da je sada neophodno da se hitno konstituiše Sabor, kako bi mogla da se formira vlada, jer u geopolitičkim okolnostima u kojima se nalaze Evropa i svijet samo na taj način može da se garantuje sigurnost hrvatskim građanima.

Državna izborna komisija sapštila je, na osnovu 94,4 odsto obrađenih biračkih mjesta, da je HDZ osvojio 60 mandata, 57 iz Hrvatske i sva tri iz dijaspore, koalicija oko SDP ima 42 madata, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Istarski demokratski sabor tri, NP Sjever dva i Fokus jedan mandat.

Preostalih osam mandata pripada manjima, od čega srpskim strankama tri.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas