POD POKROVITELJSTVOM VINKA JAKIĆA: Sumnjivo poslovanje hotela u vlasništvu Federacije BiH

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Smještaj ukrajinskih izbjeglica je, prema informacijama kojima Žurnal raspolaže, posebno sumnjiv i za istražne organe, a MUP Kantona Sarajevo je već tražio određenu dokumentaciju u vezi s tim. Ovo je samo dio svih nelogičnosti i sumnjivog poslovanja hotela Walter u posljednjih nekoliko godina. No, upitno je hoće li i na koji način nadležni organi ispitati cjelokupno poslovanje ovog društva. Podsjetimo, pisali smo o nizu istraga i sudskih procesa protiv direktora Agencije Vinka Jakića, od poslovanja njegove firme Vindex, preko afere SAB banka do njegovog upravljanja Investicijskom bankom FBiH i Fondacijom OdRaz.

Piše: Dino Cviko

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, na čelu s direktorom Vinkom Jakićem, nedavno je vršila zapljenu imovine u slučaju koji se dovodi u vezu s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem.

Kako nezvanično saznajemo, uskoro bi Agencija trebala imenovati direktore firmi koje će upravljati zaplijenjenim parkinzima, slično kako je urađeno prije nekoliko godina kada je zaplijenjen studentski hotel Emiran u Sarajevu.

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Podsjetimo, rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2017. godine hotel je povjeren na upravljanje Agenciji, nakon što je prijašnji vlasnik osuđen za organizovani kriminal, poreznu utaju i pranje novca.

Dok će se tek u narednom periodu vidjeti kako će Agencija upravljati parkinzima, posebnu pažnju treba posvetiti poslovanju postojećih firmi kojima upravlja Agencija. Ilustrativan primjer je sumnjivo poslovanje upravo hotela Emiran, nakon što ga je preuzela Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, pa kasnije preimenovala u Walter.

Na mjesto direktora hotela 2020. imenuje se Harun Gogić. On je, podsjetimo, zajedno s direktorom Agencije Vinkom Jakićem koristio službeno vozilo kako bi privatnim povodom išao u Republiku Hrvatsku.

Dugovanja prema dobavljačima, sumnjive novčane pozajmice, neuobičajene nabavke, sumnjive isplate plata, (pre)skupo plaćeni smještaj ukrajinskih izbjeglica… samo su neki od razloga zbog kojih bi se istražni organi trebali ozbiljnije pozabaviti načinom na koji Harun Gogić, te Agencija na čelu s direktorom Vinkom Jakićem, upravljaju hotelom.

OD GOMILANJA DUGOVA DO SMJEŠTAJA IZBJEGLICA

U prethodnom periodu gomilali su se dugovi prema određenim dobavljačima. Tako barem pokazuju bankarski izvodi u posjedu Žurnala, a u kojima su mnoge transakcije provedene pod opisom „uplata duga“. Među firmama kojima su se vraćali dugovi su Ultra šped, Butik zdrave hrane, Gadžo comerc, Atal Group, Nerro, Sarajevo-osiguranje, E-line, Amex, Etic, Sarajevogas, Vodovod i kanalizacija, Elektroprivreda BiH…

Iako iz ovih firmi mahom ne žele razgovarati o dugovanjima, Žurnal nezvanično doznaje da su neke firme prijetile i tužbama, nakon čega su zaključivani određeni reprogrami. Jedan od vlasnika firmi nam je to i potvrdio:

„Sklopili smo ugovor s njima u vezi plaćanja i sada plaćaju svoj dug. Za sada to poštuju.“

Osim nedomaćinskog poslovanja, transakcijski izvještaji pokazuju i još jednu čudnu, sumnjivu praksu. Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH upravlja i benzinskom pumpom Umax group. Između ove dvije firme zaključen je barem jedan ugovor o pozajmici novčanih sredstava.

Objašnjenje zašto se vrše pozajmice između ova dva društva, kao i odgovor na mnoga druga pitanja nismo dobili, jer iz Agencije do kompletiranja teksta nisu odgovorili na Žurnalov upit

Dalje, zabilježene su, najblaže rečeno, neuobičajene nabavke hotela Walter. Tako je kupljena roba od firmi koje se bave prodajom stočne hrane, građevinskog drveta, vodenih pumpi… Roba koja bi više odgovarala za, na primjer, neku vikendicu, nego za hotel u Sarajevu.

Bankarski izvodi pokazuju i određene nelogičnosti kad je riječ o isplati plata. Jednoj zaposlenici koja, prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažemo, radi u kuhinji hotela, plata je varirala od 2.000 KM, pa sve do čak 4.025 KM! Osim što je nejasno otkud ogromne razlike u plati, nejasno je i zašto bi neko ko radi u kuhinji imao mjesečnu platu koja je veća čak i od isplaćene plate zaposlenicima u upravljačkim strukturama.

Izvod iz nekoliko transakcijskih izvještaja

Na kraju spomenimo i smještaj ukrajinskih izbjeglica. Naime, odlukom Vlade Federacije i bivšeg premijera Fadila Novalića od marta 2022. godine, Vlada FBiH je zadužila hotel Walter da na raspolaganje stavi 40 kreveta na jednom spratu, uz eventualno 40 kreveta na još jednom spratu, za potrebe smještaja izbjeglica iz Ukrajine.

Smještaj i ishranu treba plaćati Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH, i to s računa za posebne namjene na kojem se nalaze trajno oduzeta novčana sredstva.

U bankarskim izvodima zabilježene su ove transakcije. Podaci iz nekoliko mjesečnih izvadaka pokazuju da je u tim mjesecima Agencija plaćala oko 20.000 KM mjesečno za smještaj ukrajinskih izbjeglica. Žurnalovi izvori tvrde da je do sada plaćeno više od 200.000 KM za smještaj ukrajinskih izbjeglica.

To možda ne bi bilo sporno da informacije kojima raspolaže Žurnal ne govore da je u hotelu zaključno s mjesecom aprilom 2023. godine boravilo tek 11 izbjeglica! Važno je napomenuti da tih 11 izbjeglica nije sve vrijeme bilo smješteno u hotelu, a što se jasno vidi na spisku:

Nezvanično saznajemo da je, pored navedenih, u hotel u posljednje vrijeme smješteno još troje izbjeglica. Dakle, od minimalno 40 kreveta koji su predviđeni za ukrajinske izbjeglice, veliki broj njih trebao je biti – prazan.

Ipak, zaposlenici hotela uvjeravaju nas da je u augustu prošle godine hotel navodno bio prebukiran(?!) zbog čega su najbolje odbojkašice BiH jednu noć prespavale u podrumu, a o čemu su bh. mediji već izvještavali.

Smještaj ukrajinskih izbjeglica je, prema informacijama kojima Žurnal raspolaže, posebno sumnjiv i za istražne organe, a MUP Kantona Sarajevo je već tražio određenu dokumentaciju u vezi s tim.

Ovo je samo dio svih nelogičnosti i sumnjivog poslovanja hotela Walter u posljednjih nekoliko godina. No, upitno je hoće li i na koji način nadležni organi ispitati cjelokupno poslovanje ovog društva. Podsjetimo, pisali smo o nizu istraga i sudskih procesa protiv direktora Agencije Vinka Jakića, od poslovanja njegove firme Vindex, preko afere SAB banka do njegovog upravljanja Investicijskom bankom FBiH i Fondacijom OdRaz.

Iz svih afera Jakić je uvijek izlazio bez dokaza o krivnji, zahvaljujući prije svega, slučajno ili ne, nemarnosti tužilaca ili sudija.

U međuvremenu Vinko Jakić, osim što im zaposli ponekog člana porodice, ima i druge metode održavanja dobrih relacija sa nosiocima pravosudnih funkcija, sklapajući ugovore o djelu s njima i isplaćujući im honorare…

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas