PODRŠKA PARTNERSTVU SA ORUŽANIM SNAGAMA BIH: Američki bombarderi preletjeli iznad Bosne i Hercegovine

Foto: printscreen, N1

Avioni bombarderi B-1B Američkog ratnog vazduhoplovstva preletjeli su iznad vazdušnog prostora BiH, a iz Ambasade SAD je saopšteno da je prelet organizovan kao simbol čvrstog partnerstva između SAD i Oružanih snaga BiH i trajne posvećenosti suverenitetu, teritorijanom integritetu i multietničkom karakteru BiH.

Oni su istakli da je ovaj prelet dogovoren s Ministarstvom odbrane BiH, a medijma je omogućeno da u Sarajevu prate prelet ovih aviona uz prisustvo Majkla Marfija, ambasadora SAD i ostalih američkih zvaničnika u BiH.

Iako je bilo predviđeno da avioni prelete i iznad Banjaluke, po svemu sudeći avioni ili nisu ni letjeli iznad najvećeg grada Republike Srpske, ili su letjeli toliko visoko da ih nije bilo moguće vidjeti.

Zvaničnici Republike Srpske su na ovu namjeru gledali s neodobravanjem a Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH i članica ovog organa iz reda srpskog naroda je istakla da ona ne bi dala saglasnost na ovaj prelet.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da nijedan suvereni nadležni organ u BiH nije donio odluku o preletu američkih aviona iznad BiH, čime Amerikanci manifestuju silu. Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ne može donijeti takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamjenika, ističući da to onda pokazuje koliko Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH.

“Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH, već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum”, istakao je Dodik.

On je ocijenio kao licemjerje obavještenje ambasadora Marfija o dolasku nekih aviona kao dokaz suvereniteta i integriteta BiH.

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović pozvao je na odustajanje od niskog preleta američkih aviona bombardera, čime bi se pokazalo da su građani na prvom mjestu, a ne politika. Goganović je rekao da neće prisustvovati nadgledanju niskog preleta dva “B-1B” lanser bombardera Vazdušnih snaga SAD iznad Sarajeva jer nije dao saglasnost na ovu vrstu obuke, te pozvao na otkazivanje preleta američkih bombardera.

Marfi je kazao da cilj ovog događaja nije bilo kakvo zastrašivanje.

“Druga bitna stvar je da je ovo još jedan pokazatelj jake i trajne saradnje i partnerstva, koje je prisutno između Oružanih snaga BiH i SAD već 20 godina. Kao što je ovdje jedan od vojnika rekao „mi smo tu da pomognemo jedni drugima“. Cilj ovog događaja jeste produbljivanje i nastavak već uspješne saradnje”, rekao je Marfi. Dodao je da je ponosan na partnerstvo sa Oružanim snagama BiH i na posvećenost BiH. “Ako gospodin Milorad Dodik ima bilo kakvih problema u vezi s tim onda može slobodno da nam se obrati”, kazao je Marfi.

Izvor: nezavisne.com

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas