POJAČANE SIGURNOSNE MJERE U PEKINGU: Na poznatom trgu čak i penzioneri čuvaju stražu

Na trgu Tiananmen u Pekingu danas su maksimalno pojačane sigurnosne snage, a prilaz trgu je ograničen povodom 35. godišnjice gušenja mirnih protesta, koji su ugušeni krvavo, a što su aktivisti planirali obilježiti.

Kineski tenkovi su 4. juna 1989. godine prije zore ušli na trg gdje su trajali višesedmični studentski i radnički protesti. Nikada nije objavljen broj mrtvih u policijskom gušenju demonstracija, ali aktivisti i svjedoci tvrde da se broji hiljadama žrtava.

Decenijama kasnije, oni također ističu da osnovni zahtjevi demonstranata tada, kao što je sloboda medija i sloboda govora, i dalje su neostvareni u Kini.

Tajvan je vjerovatno jedini dio kineskog govornog područja gdje se 4. jun može obilježiti i o kojem se može govoriti istinito, onako kako se dogodilo. Tako je komemoracija žrtvama planirana u Tajpeju, umjesto u Pekingu na mjestu pogibije.

Tako je građane ovog grada dočekalo obaviještenje o tome da će trg biti zatvoren, a na društvenim mrežama piše kako će izlaz podzemne željeznice ka trgu biti zatvoren od 2. do 5. juna. Među jakim policijskim snagama, također su i male skupine volontera penzionera s crvenim trakama na ruci, koji od sinoć čuvaju stražu.

Izvor: klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas