POLA GODINE NAKON ODLASKA SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Uprava KCUS-a ne zna koliko novca i na koji način je nezakonito potrošeno

Foto: Alen Pilav, v.d. direktora KCUS-a/N1 BiH

Alen Pilav, vršilac dužnosti direktora KCUS-a, izjavio je da je uprava Sebije Izetbegović dobijala novac od ZZO KS na ime uposlenika koji su napustili ovu zdravstvenu ustanovu. Taj iznos, tvrdio je, prikazivala je kao uštede ili je trošen u druge svrhe. Danas ipak kaže da nije moguće utvrditi ni tačan iznos novca koji je nezakonito završio na računu niti kako je novac trošen, jer KCUS nema podatke. Kako je onda utvrdio ono što je prethodno izjavio? 

Dok je medicinsko i nemedicinsko osoblje napuštalo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, uprava pod Sebijom Izetbegović to nije prijavljivala Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Zavod je novac za plate nastavio da uplaćuje za uposlenike koji su KCUS napustili od 2016. do 2023. godine. Alen Pilav, nasljednik Sebije Izetbegović, tvrdio je da je njena uprava „novac preusmjeravala u druge svrhe i za povećanje ušteda“.

Danas, nešto više od četiri mjeseca nakon te izjave, njegova uprava niti je utvrdila tačan iznos novca koji je nezakonito završio na računu niti „druge svrhe“ u koje je trošen. Kaže da to nije ni moguće utvrditi, jer KCUS nema podatke o strukturi priznatog kadra i iznosu koji se finansira za radnike po struci i stepenima stručne spreme. Kako je onda uopšte utvrdio ono što je prethodno izjavio, nije objasnio.

OBIMNA DOKUMENTACIJA I ODGOVORI KOJI TO NISU

Od 15. marta do 16. maja ove godine Žurnal je čekao odgovore na pitanja proizišla iz njegove izjave:

– O kojem iznosu je riječ?

– Koliko je ljekara i medicinskog osoblja je napustilo KCUS za vrijeme uprave Sebije izetbegović?

– Za koje „druge svrhe“ je Izetbegovićeva preusmjeravala novac?

– Šta aktuelna uprava namjerava uraditi s novcem za koji je utvrdila da je nezakonito završio na računima KCUS-a?

– Da li vas je ovim povodom kontaktiralo nadležno tužilaštvo?

– Hoće li nova uprava KCUS-a podnijeti krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović?

Sve to vrijeme u press službi tvrdili su da imaju obimnu dokumentaciju, koju bi trebalo da pogleda pravnik. Odgovore će, naveli su, poslati kada budu spremni.

„U periodu od 19. januara 2016. do 15. decembra 2023. godine Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napustilo je 412 uposlenika, medicinskog i nemedicinskog kadra različitih profila (ne računajući odlaske u penziju i smrtne slučajeve). Za upražnjena radna mjesta, a koja nisu popunjena, nije dolazilo do umanjenja naknade finansiranja radnika od strane ZZO KS, osim za radnike koji su prelazili u druge zdravstvene ustanove. Ukupan iznos doznačenih sredstava nije moguće tačno utvrditi jer KCUS nema podatke strukturi priznatog kadra i iznosu koji se finansira za radnike po struci i stepenima stručne spreme od strane ZZO KS“, stoji u dopisu.

Izjava Alena Pilava i danas stoji na zvaničnoj web stranici kao saopštenje KCUS-a. Njoj je pridodao i da „Klinički centar nije štedionica, već bolnica i ušteda novca ne može imati prioritet nad pacijentima“. Tada je raspisao konkurs za prijem 49 ljekara i 13 medicinskih tehničara.

Sebija Izetbegović smijenjena je 27. novembra prošle godine. Novi vršilac dužnosti direktora 20. februara 2024. odobrio je njen zahtjev za prijevremeno penzionisanje. Ona je zatražila i isplatu otpremnine.

Prema Pravilniku KCUS-a, otpremnina iznosi pet posljednjih plata. Ukupno, procijenjeno je, Izetbegovićeva je otišla sa oko 30.000 KM.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas