POLICIJA PRETRESLA UKC TUZLA: Izuzela papire o nabavci aparata za radioterapiju

Foto: Muhamed Kahrimanović (RFE/RL)

Uređaji za radioterapiju u UKC-u Tuzla nisu u funkciji od 17. februara 2023. od kada se oboljeli od raka iz tog dijela Bosne i Hercegovine (BiH) nalaze na listama čekanja za liječenje u bolnicama u Sarajevu, Zenici i Mostaru

Policija u Tuzli je u utorak, 28. maja izuzela dokumentaciju i dokazni materijali u vezi s nabavkom uređaja za radioterapiju i prateće opreme za liječenje onkoloških pacijenata u tuzlanskom Univerzitetskom kliničkom centru i drugim lokacijama, saopštilo je kantonalno Tužilaštvo u Tuzli.

Nisu naveli o kojim drugim lokacijama se radi.

Radi se o nastavku provjera s ciljem utvrđivanja da li se pri nabavci uređaja za radioterapiju u toj medicinskoj ustanovi pogoduje nekome od dobavljača, dodaje se u saopštenju.

Uređaji za radioterapiju u UKC-u Tuzla nisu u funkciji od 17. februara 2023. od kada se oboljeli od raka iz tog dijela Bosne i Hercegovine (BiH) nalaze na listama čekanja za liječenje u bolnicama u Sarajevu, Zenici i Mostaru, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Bolnica od tada ne uspijeva kupiti novi uređaj zbog poništenih tendera za nabavku lineranog akceleratora i prateće opreme. Tenderi su poništavani zbog žalbe jedne kompanije koja je optuživala bolnicu da pokušava posao “namjestiti” drugom proizvođaču.

Tendere je nekoliko puta poništavao Ured za razmatranje žalbi BiH, zbog sumnje u nezakonitost tenderske dokumentacije.

Prema jednom od rješenja toga ureda, u koji je ranije uvid imao Radio Slobodna Evropa, tender je poništen na temelju navoda žalbe koja se odnosila na “ograničavanje konkurencije i mijenjanje tehničkih specifikacija kako bi se pogodavalo samo jednoj kompaniji”.

U tuzlanskom kliničkom centru demantirali su ranije te optužbe, tvrdeći da im je cilj nabaviti uređaj koji će biti prikladan za što veći broj pacijenata.

Nabavku aparata za radioterapiju, sa 7,75 miliona maraka (oko 3,8 miliona eura) finansira Vlada Tuzlanskog kantona, dok je predviđeno da tuzlanski klinički centar osigura 2,2 miliona maraka (oko 1,1 milion eura).

Izvor: RSE, Fokus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas