POSLJEDICE VLADAVINE SDA: Stečajem Zraka radnici idu na ulicu, a imovina prodana u bescijenje

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Radnici Zraka ne dozvoljavaju ulazak stečajnog upravnika u firmu, ističući da ne vjeruju da mu je cilj spasiti Zrak. Novi v.d. direktor ističe da bi se stečaj trebao poništiti jer je Zrak u postupku finansijske konsolidacije, upozoravajući da bi stečaj značio likvidaciju firme, rasprodaju imovine i opreme u bescijenje, te otkaz radnicima. Istovremeno, najavljuje reviziju poslovanja…
Piše: Dino Cviko

Saga u vezi sa statusom sarajevske firme Zrak, nekadašnjeg giganta iz oblasti namjenske industrije, ne završava se. Sredinom aprila donesena je prvostepena sudska odluka kojom se daje zeleno svjetlo za otvaranje stečaja nad firmom.

Toj odluci prethodio je dugogodišnji sudski spor kojim bivši radnici potražuju oko 4,5 miliona maraka osnovice, te oko 3,2 miliona maraka kamata na osnovu neisplaćenih plata. No, sadašnji radnici Zraka ne dozvoljavaju ulazak stečajnog upravnika u firmu.

„Ne vjerujemo da stečajni upravnik ima u cilju spas fabrike jer sve radi ishitreno i na brzinu, kao da mu se negdje žuri. Iako se poziva da zakonski mora tako raditi, mogao je možda neke odluke prolongirati dok se ne završi žalbeni postupak. Također, on ima namjeru da podijeli otkaze svim radnicima što bi značilo zaustavljanje proizvodnje i ugrožavanje aktivnih ugovora. Mi smo uvjereni da pokretanje stečaja u firmi znači samo jedno – potpuna propast i gašenje“, kaže predsjednik Sindikalne organizacije Zraka Emir Kominlija za Žurnal.

Novi v.d. direktor Zraka Edin Čano, koji je na toj poziciji zamijenio Nedžada Koldžu, objašnjava nam kako su uložili žalbu na sudsku odluku, te da smatra da je ona apsolutna osnovana:

„Najvažniji navod iz žalbe je da je Zrak u postupku finansijske konsolidacije koji bi trebao trajati do kraja 2023. godine. Imamo primjere iz sudske prakse gdje je poništen stečaj upravo zbog toga što su te firme bile u postupku finansijske konsolidacije.“

Čano podsjeća na to da je budžetom Vlade Federacije BiH predviđeno sedam miliona maraka za dokapitalizaciju Zraka, a ističe i da je Privredna banka Sarajevo spremna, uz određene garancije, dati kredit Zraku kako bi se isplatili radnici koji su tužili firmu. Ipak, veliko je pitanje šta slijedi.

„Kreditom bismo isplatili glavnicu, advokatske troškove i eventualno da se nekome uveže radni staž. Odgovor advokata radnika za sada nije pozitivan. Šta bi značio stečaj za Zrak? U najkraćem – likvidaciju“, ističe v.d. direktor Edin Čano.

Jasno, tužba radnika i pokrenuti stečaj najveći je problem s kojim se trenutno suočava Zrak, ali ne i jedini. Ova firma u većinskom vlasništvu Federacije BiH već se neko vrijeme nalazi u možda i najtežoj situaciji od osnivanja 1948. godine. U prethodnom periodu radnici su u više navrata organizirali štrajkove, isključivana je struja…

Iako je ranije zaključen ugovor s austrijskim, a postoje indicije da bi se u budućnosti mogao zaključiti ugovor i s jednim poljskim partnerom, nagomilani dugovi od oko 25 miliona maraka, kako prema radnicima, tako i prema firmama i Poreznoj upravi, omča su oko vrata poslovanju Zraka.

Radnici firme ponavljaju da je najveći krivac za ovakvo stanje Vlada FBiH koja je, kažu, godinama imenovala nekompetentne ljude u upravljačke strukture, te nije puno marila za dešavanja u firmi. Ipak, pozitivno gledaju na to što je federalnim budžetom izdvojeno sedam miliona maraka za Zrak:

„Jeste da ta pomoć malo kasni, ali nije prekasno. Još uvijek postoji način da se firma spasi i da u doglednoj budućnosti Zrak bude jedna ozbiljna fabrika.“

Kako spasiti firmu u ovakvom stanju pitanje je i za Vladu FBiH i za novu upravljačku strukturu. Novi v.d. direktor Edin Čano, iako još uvijek formalno nije upisan u registar, kaže da je održan sastanak u resornom ministarstvu.

„Dolazi li kasno pomoć Vlade? U slučaju Zraka kasno je jučer, ali mislim da ipak nikad nije kasno. Na sastanku smo dobili uvjerenja da će se pomoći Zraku. U četvrtak bi Vlada FBiH trebala donijeti određene zaključke“, kaže Čano.

U slučaju da uspiju spasiti firmu od stečaja, v.d. direktor najavljuje reviziju poslovanja. Podsjetimo, pisali smo o brojnim nelogičnostima poput kupovine opreme koja nikada nije stavljena u funkciju, iznajmljivanju objekata po cijeni od samo marku do pet maraka po metru kvadratnom, angažovanju privatne zaštitarske agencije…

„Konkretno, bilo je tu određenih prodaja objekata, a ne znam ni kako je to prodato. Vidim da ima dosta štetnih ugovora. Zrak ima desetak zaključenih ugovora o najmu svojih nekretnina. Samo Amko komerc koristi oko 7.000 kvadrata, a plaća oko 5.000 maraka. To je na onoj lokaciji veoma niska cijena“, govori Čano.

Za njega je simptomatično i to kako je procijenjena imovina Zraka:

„Oni su to uradili tako da je knjigovodstvena vrijednost imovine otprilike onolika kolika su dugovanja Zraka, negdje oko 27 miliona maraka. Realna vrijednost imovine Zraka je za oko 100 miliona maraka veća. Mašine su procijenjene na oko 120.000 KM, a samo dvije polovne mašine za optiku koje imamo, kojih ima možda četiri ili pet u Evropi, vrijede preko dva miliona. Ko je pravio procjene? Prethodne uprave.“

Ipak, jasno je da ne odgovara svima da Zrak ponovo posluje pozitivno. Dok jedni krive Vladu FBiH, drugi građevinski lobi, treći privatizacijske fondove, v.d. direktor Edin Čano smatra da je nekima cilj upravo tu vrijednu imovinu prodati u bescijenje:

„Neko bi sigurno želio uzeti svu tehnologiju i da ima gotov, spreman, dobar biznis. Pogotovo u današnje vrijeme i značaj namjenske industrije. Da su normalne okolnosti, da imamo deset puta više radnika, ne bismo mogli stići koliko ponuda imamo.“

Na kraju recimo i to da je Zrak, i pored svih problema, zbog saradnje s austrijskim partnerom dobio i NATO broj koji predstavlja važnu referencu u oblasti namjenske industrije. Osim toga, podsjetimo i da su brojni stručnjaci isticali da Zrak, kao jedna od rijetkih firmi u Evropi koja može proizvoditi složene proizvode iz domena optike, ima dovoljno opreme i tehničkih mogućnosti da može i više nego uspješno poslovati.

Ipak, budućnost firme, koja je nekoć predstavljala važnu kariku u oblasti namjenske industrije, i više je nego neizvjesna…

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas