POSLJEDICE ZAROBLJAVANJA U PODMORNICI: Postepeno gušenje, hipotermija i napadi panike

Veteran američke mornarice upozorio je na jezive zdravstvene učinke zarobljenosti u podmornici samo nekoliko sedmica prije nestanka turističke podmornice Titan.

U naučnom radu objavljenom u medicinskom časopisu prošlog mjeseca dr. Dale Molé, bivši direktor podmorske medicine i radijacijskog zdravlja američke mornarice, detaljno je opisao neprijateljsko okruženje na komercijalnim podmornicama, s putnicima suočenim s iscrpljenim zalihama kisika, otrovnim nivoom ugljendioksida i padajućim temperaturama, piše Daily Mail.

Brod Titan, koji još uvijek nije pronađen, ima pročišćivač ugljendioksida za uklanjanje viška otrovnog plina koji se nakuplja kada putnici izdišu u zatvorenom prostoru, ali u većini plovila on ima ograničeni kapacitet.

Postoji i opasnost od hipotermije zbog niskih temperatura u dubinama oceana, kao i hiperventilacije izazvane napadima panike, koja može potrošiti više dragocjenog kisika.

Rad dr. Moléa objavljen je u naučnom časopisu 29. maja, samo 20 dana prije nego što je brod Titan izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom, ostavljajući petero ljudi zarobljeno.

 

Dr. Molé rekao je da je spašavanje utrka s vremenom, ako putnici nisu već mrtvi zbog katastrofalnog puknuća posude s protiskom.

 

“Zarobljena posada na potopljenom brodu ili podmornici suočava se s mnogim fiziološkim izazovima, uključujući otrovne plinove, izloženost povišenom tlaku okoline i hipotermiju”, piše u radu objavljenom u časopisu Ciottone's Disaster Medicine.

Od manjka kisika veći je problem ugljendioksid. Sistem za čišćenje uklanja ugljendioksid iz atmosfere, čineći zrak sigurnim za disanje.

“Oni udišu kisik, a izdišu ugljendioksid, koji se mora ukloniti jer inače postaje otrovan.”

“Ljudima će unutra biti teško disati, njihova dubina disanja će se povećati. Dobit će glavobolju i postepeno će izgubiti svijest”, dodao je.

Ako podmornica ne bude pronađena unutar sljedećih 40 sati, ugljendioksid će ih ubiti.

 

“To je kao da stavite vreću na glavu. Imat će osjećaj gušenja li gladi za zrakom, a nakon toga slijedi nesvjestica.”

 

Srećom, ako nije došlo do oštećenja njihove podmornice, još uvijek ne bi trebali osjećati nikakve posljedice.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas