POVODOM 50 GODINA ‘DNEVNIKA JEDNE LJUBAVI’: Jedinstvena Josipa Lisac održala koncert u Puli

Foto: istra24.hr

Te 1973. godine rođen je „Dnevnik jedne ljubavi“. Sve ostalo je povijest. Ili, kao što Josipa zna reći – vrijeme. A vrijeme je od „Dnevnika“ za mnoge učinilo jednu od omiljenih ljubavnih priča u domaćoj glazbi, a službeno i jedan od deset najboljih albuma bivše države *  “Hvala vama koji ste sve to prihvatili, razumjeli i zavoljeli”, poručila je Josipa na kraju koncerta

– Dnevnik jedne ljubavi više nikoga ne ferma! On više ne pita za svoje autore i izvođače i kao da kaže ‘pustite me na miru’! I šta se dogodi? Nedavno je u Dubrovniku održan veliki koncert, ni manje više nego u teatru Marina Držića. Ovako je glasio naslov, i to je bilo plakatirano po Dubrovniku i okolici – ‘Koncert u čast albumu Dnevnik jedne ljubavi’! E, pa sad vi recite! Ja nisam bila prisutna, nitko me nije ni zvao! Taj album ima svoju samostalnu karijeru i, evo, imao je i koncert. Fantastično! – u polu-šali je sinoć, pred prepunim Malim rimskim kazalištem, Josipa Lisac pokušala dočarati čaroliju i veličinu albuma koji obilježio njezinu karijeru, ali i povijest glazbe na ovim prostorima.

Album ispred vremena i za sva vremena

Godine 1971. mlada Josipa Lisac, pjevačka nada u usponu i nekadašnji vokal zagrebačkih O’ Hara, upoznala je šarmantnog Karla Metikoša – jednog od pionira rock'n'rolla na ovim prostorima i međunarodnu zvijezdu koja je, pod imenom Matt Collins, iza sebe već imala nastupe na najvećim europskim pozornicama, uključujući i parišku Olimpiju. Susreli su im se pogledi, reći će Josipa, i zauvijek su ostali zajedno.

Dvije godine kasnije ulaze u glazbeni studio da snime prvu zajedničku long play ploču i njezin prvi veliki album uopće. Josipa je tada otpjevala deset pjesama sa stihovima Ivice Krajača koje je uglazbio sam Karlo, a dirigent Brane Lambert Živković aranžirao ih je za konceptualni album kakav se do tada kod nas nije mogao čuti. Posveta za crvenokosu pjevačicu koja će tek postati ikona domaće glazbe, u album je ugrađena u obliku akrostiha sastavljenog od prvih slova teksta svake pjesme i završnog slova na ploči.

Te 1973. godine rođen je „Dnevnik jedne ljubavi“. Sve ostalo je povijest. Ili, kao što Josipa zna reći – vrijeme.

A vrijeme je od „Dnevnika“ intimno za mnoge učinilo jednu od omiljenih ljubavnih priča u domaćoj glazbi, a službeno i jedan od deset najboljih rock i pop albuma bivše Jugoslavije, koji je ove godine, na pedesetu godišnjicu prve objave, masteriran u čuvenom Abbey Road studiju u Londonu.

Neprekinuta ljubav

Karlo Metikoš iznenada je preminuo 1991. godine, a Josipa od 1992. svake godine, s izuzetkom tek jedne pandemijske, barem jedan koncert posvećuje Karlu, njihovoj ljubavi i jednom od najvećih hrvatskih albuma svih vremena. Za vrijeme izvođenja koncerta, u pozadini scene smjenjuju se prepoznatljiv Josipin lik s omota albuma i potpis Karla Metikoša. Pula je imala čast proslaviti s Josipom jubilarnih 50 godina albuma, uživajući u njezinoj sada već kombinaciji koncerta, kabareovskih etida, a na trenutke, i stand-up zabave.

Iako uz “dnevničke” uvijek izvede i nekoliko svojih najpoznatijih pjesama iz kasnijih faza karijere, poput “Magle”, “Danas sam luda” i “Tisuću razloga za ljubav”, pojedine numere sa samog antologijskog albuma Josipa uživo nije pjevala još od izlaska iz studija davne 1973. U sklopu obećanog iznenađenja, sinoć je tako nakon dugo vremena izvela “Jednu kratku vijest” i to – sa šalabahterom.

Ivica Krajač, autor teksta, objasnila je još jednom kroz šalu, stihove je ispisao krasopisom koji nije uspijevala pročitati pa je, da bi obnovila sjećanje, tekst iznova učila slušaju vlastitu snimku pjesme. A, autor ovog krasopisa i sam se nakratko uključio u koncert video porukom, opisavši Karlovu i Josipinu vezu riječima – “To je bila ljubav!”.

Stojeće ovacije i ‘Ležaj od suza’ za kraj

– Jasno je da su došle tu generacije i generacije. Ja uopće ne znam koliko sam ja već dugo na sceni. Ali, upravo ta jezgra koja se razvijala kroz generacije napravila je meni jednu prekrasnu podršku da nastavim biti takva kakva jesam. Da se borim i ne posustajem. Nadasve hvala vama koji ste sve to prihvatili, razumjeli i zavoljeli, poručila je Josipa publici pred oproštajnu pjesmu “Ležaj od suza”, a publika joj je stojećim ovacijama zahvalila na divnom dvosatnom koncertu, posebno nagradivši izuzetnu ekipu glazbenika u čijim je izvedbama i sama pjevačica uživala tijekom koncerta.

– Možda su neki ovdje došli prvi put pa će me upoznati, a možda i neke nove zašarmiram, vidjet ćemo, bilo je Josipino obećanje s početka večeri koje se do kraja u potpunosti obistinilo.

Josipa Lisac jedna je i jedinstvena! Jednako kao i Dnevnik jedne ljubavi. Jednako kao i sinoćnji koncert na pulskom Kaštelu.

Izvor: istra24.hr
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas