PRAVNICI NAKON PRESUDE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: BiH ne može tužiti Srbiju, ali može tražiti odštetu

Foto: Fokus, arhiva

Pošto ovaj dvojac nije optužen za genocid, nemoguće je Srbiju ponovo tužiti, bez obzira no to šta piše presudi

Odmah nako što je objavljena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, nekadašnjim čelnicima srbijanske Službe državne bezbjednosti, pokrenuto je pitanje hoće li ona proizvesti ikakvu pravnu odgovornost države za koju su radili.

Glavni haški tužilac Serge Brammertz prezadovoljan je pošto ova presuda pokazuje da je rat u našoj zemlji bio međunarodni sukob, a ne građanski rat.

Ipak, stručnjaci za haški tribunal ne vide razlog Brammertzove euforije, pošto u sažetku presude međunarodni oružani sukob nije pomenut, a možda nije ni u njenom integralnom tekstu.

Nije bio građanski rat

Pošto ovaj dvojac nije optužen za genocid, nemoguće je Srbiju ponovo tužiti, bez obzira no to šta piše presudi.

U BiH nije bio građanski rat, bio je međunarodni sukob. Veliko je postignuće tužilaštva dokazivanje činjenice da su Jovica Stanišić i Franko Simatović srbijanski rukovodioci jedne vrlo važne institucije kakva je služba državne bezbjednosti, bili umiješani u Udruženi zločinački poduhvat.

Ovu, za našu zemlju jako važnu presudu stručnjaci nazivaju i historijskom. Iako je BiH dočekala ovu konačnu presudu, u međuvremenu izgubila je šansu za reviziju tužbe protiv Srbije, a zbog čega, pojasnili su za BHRT advokati Vasvija Vidović iz Sarajeva i Sead Spahović iz Beograda.

Mišljenje pravnih stručnjaka

– Sumnjam da bi međunarodni sud ponovo otvarao to pitanje. Mislim da bi ta bila nova tužba odbačena, s obzirom da je već korišten pravni lijek. Što se tiče podnošenja novog pravnog lijeka revizije, svi su ti pravni rokovi istekli. Deset godina je bio rok kad smo mi mogli uložiti neke nove dokaze, tražiti ponavljanje postupka i ponavljanja revizije. Skeptična sam i mislim da nema šanse ponovo podnošenja revizije da bi se nešto postiglo, kaže advokatica Vasvija Vidović.

Beogradski advokat Sead Spahović kaže kako BiH nema pravo na reviziju tužbe zbog roka od 10 godina koji je istekao.

– Bez obzira na to što se ovi funkcioneri srpske vlade, službenici vladini, pominju poimenice, i to što je Stanišić bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova. Bez obzira na to, BiH nema pravo na reviziju jer je rok od 10 godina prekluziva. Presuda međunarodnog suda pravde koja je donijeta ne može se sada revidirati, jer je prošao rok. Bez obzira i na to što postoje novi dokazi i činjenice. Da je to urađeno u roku od deset godina, možda bi se moglo izazvati ponavljanje postupka ili nekog dijela postupka. Dakle, od revizije nema ništa, rekao je Spahović.

Ratna odšteta

Iako je prošao rok za reviziju tužbe protiv Srbije, profesor ustavnog prava Kasim Trnka smatra da ima dovoljno osnova da se pokrene pitanje hoće li Srbija isplatiti BiH ratnu odštetu?

– Ovo je dovoljan pravni odnos da se to pitanje pokrene ne samo prema Republici Srbiji, nego i prema Republici Srpskoj koja je bila neposredni izvršilac tih ratnih zločina i koja je djelovala u okviru UZP-a. Oni su bili neposredbni izvršioci onoga što je bilo projketovano u Beogradu. Dakle postoji pravni osnov i sigurno da to neće biti nimalo laka pravna bitka, ali ima izgleda za uspjeh, tvrdi Trnka.

Konačna presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, pravno gledano stvari je poredala na pravo mjesto, data je jedna zaokružena sudska slika. Već su se oglasili i brojni političari u BiH koji su pozvali Srbiju da se javno odrekne UZP politike i prema BiH plati ratnu odštetu.

Ono što bi trebalo uslijediti, stava su sagovornici, je da se oformi jedan veoma stručan pravni tim, koji će se pozabavi daljim koracima BiH nakon ove presude.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas